Nieuwsbrief
Dierenportretten
oktober 2013

De dierenportretten van Oskar Kokoschka

Oskar Kokoschka is bekend vanwege zijn kleurrijke portretten. Hij schilderde ook vaak dieren. Ze zijn nu in het museum te zien in de tentoonstelling over deze kunstenaar. En tijdens de workshop kun je ze zelf schilderen.

‘De Mandril’ van Oskar Kokoschka uit 1926
‘De Mandril’ van Oskar Kokoschka uit 1926

Een van Kokoschka’s bekendste portretten is ‘De Mandril’. De aap die je op dit schilderij ziet, is de mandril George uit een dierentuin in Londen. Nadat de dierentuin ’s avonds gesloten was, liet zoöloog Julian Huxley Kokoschka de dierentuin binnen zodat deze op zijn gemak bij George kon zitten om hem na te schilderen. Op het schilderij zie je de aap niet in zijn hokje in de dierentuin, maar zoals Kokoschka dacht dat zijn natuurlijke omgeving eruit zou zien. Je kunt dit schilderij zien in de tentoonstelling ‘Oskar Kokoschka - Mensen en dieren’ in Museum Boijmans Van Beuningen.
In de aflevering ‘Aapjes kijken’ uit seizoen 1 van Boijmans TV vertelt rondleidster Bregje van de Laar meer over het schilderij en de aap. Je kunt deze aflevering hier bekijken.

Zelf een dierenportret schilderen?

Denk je dat je zelf ook een mooi dierenportret kan schilderen? Heb je een schilderij in het museum gezien dat je wilt namaken, of heb je een foto of plaatje van jouw lievelingsdier? Doe dan mee met de workshop aanstaande zondag 6 oktober. Lees op de website meer informatie over deze workshop en meld je aan.

Terug