Nieuwsbrief
Feestelijke opening Oskar Kokoschka
17 september 2013

Erasmus arriveert in zijn geboortestad

Dit najaar krijgt Museum Boijmans Van Beuningen als eerste Nederlandse museum een uitmuntend 16de-eeuws portret van Erasmus in de vaste opstelling. Het museum viert deze verwerving met een familiedag op zondag 27 oktober.

Lucas Cranach de Oude, Portret van Desiderius Erasmus, ca. 1530-1536, olieverf op paneel, 19x14,6 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Bruikleen: Erasmusstichting 2013.
Lucas Cranach de Oude, Portret van Desiderius Erasmus, ca. 1530-1536, olieverf op paneel, 19x14,6 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Bruikleen: Erasmusstichting 2013.

Museum Boijmans Van Beuningen krijgt een zeer verfijnd portret van Desiderius Erasmus in langdurig bruikleen van de Erasmusstichting. Lucas Cranach de Oude, één van de grote meesters van de Duitse Renaissance schilderde het paneel omstreeks 1530-1536. Het is het eerste hoogwaardige portret van de gezaghebbende humanist dat in Nederlands bezit komt. Rotterdam is, als geboorteplaats van de geleerde en schrijver van onder meer het bekende boek ‘Lof der Zotheid’, bij uitstek de plek voor het kunstwerk. De havenstad verwijst met allerlei bouwwerken naar zijn wereldberoemde plaatsgenoot.

Het portret van Desiderius Erasmus, klein maar fijn, is nu te zien in de vaste opstelling en vanaf 12 oktober in een speciale presentatie met andere werken uit de verzameling met betrekking tot Erasmus.


Lucas Cranach de Oude, Portret van Desiderius Erasmus, ca. 1530 - 1536, olieverf op paneel, 19x14,6 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Bruikleen: Erasmusstichting 2013.

Erasmus Familiedag
Op 27 oktober, de laatste dag van de herfstvakantie, besteedt het museum uitgebreid aandacht aan Erasmus met een speciale familiedag vol workshops, optredens en rondleidingen. Lees op de website meer informatie over deze dag.

Terug