Nieuwsbrief
Feestelijke opening Oskar Kokoschka
17 september 2013

Voor het eerst te zien

De overzichtstentoonstelling over Oskar Kokoschka, ‘Mensen en beesten’, brengt zo’n 150 schilderijen en tekeningen van over de hele wereld bijeen. Ook bevat de selectie drie werken die nooit eerder te zien waren. In deze nieuwsbrief worden er twee uitgelicht.

Oskar Kokoschka, Zelfportret, 1906, potlood op karton, 14,3 x 9 cm. Particuliere collectie.  © Fondation Oskar Kokoschka, Vevey / 2013, ProLitteris.
Oskar Kokoschka, Zelfportret, 1906, potlood op karton, 14,3 x 9 cm. Particuliere collectie. © Fondation Oskar Kokoschka, Vevey / 2013, ProLitteris.

Het eerste tot nu toe onbekende werk is een vroeg zelfportret uit 1906. Kokoschka tekende dit portret op een ansichtkaart die hij stuurde naar een van zijn vrienden terwijl hij op vakantie was. Dit werk kwam pas recentelijk aan het licht toen de huidige eigenaar in contact kwam met een Kokoschka expert. Het tweede werk dat voor het eerst aan het publiek getoond wordt, is het schilderij ‘Private Property’ (1939). Na de Watersnoodramp in Nederland in 1953 werd door Stichting Nationaal Rampenfonds een loterij georganiseerd om geld op te halen voor de slachtoffers en nabestaanden. Oskar Kokoschka stelde dit schilderij ter beschikking. De huidige eigenaar had het winnende lot.


Oskar Kokoschka, Private Porperty, 1939, Fondation Oskar Kokoschka, Vevey / 2013, ProLitteris

Goed voorbereid naar het museum? Koop een e-ticket
Voorafgaande aan uw bezoek kunt u op de website een e-ticket bestellen. Hierdoor ontwijkt u mogelijke rijen en loopt u direct door naar de ingang. Bestel uw e-ticket vanaf aanstaande zaterdag via de website.

Catalogus
Ter gelegenheid van de expositie publiceert het museum een catalogus over het werk en het leven van Kokoschka, voor €34,95 verkrijgbaar in het museum en via webshop.boijmans.nl, of ga naar de reguliere boekhandel. Lees hier meer informatie over dit rijk geïllustreerde boek, met teksten van gastconservator Beatrice von Bormann en kunsthistorici Régine Bonnefoit, Katharina Erling en Lisa Smit en vormgegeven door Tessa van der Waals.

Terug