Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief september
september 2013

Docentenmiddag 'Oskar Kokoschka - Mensen en beesten'

Op woensdagmiddag 25 september 2013 organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een docentenmiddag voor docenten van het primair en voortgezet onderwijs over de tentoonstelling ‘Oskar Kokoschka - Mensen en beesten’. U kunt de tentoonstelling bezoeken, krijgt een toelichting van conservator Beatrice von Bormann én een bijzondere workshop.

Oskar Kokoschka, Mandril, 1926
Oskar Kokoschka, Mandril, 1926

De tentoonstelling
Onder tijdgenoten werd Oskar Kokoschka (1886-1980) beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Zijn portretten van mensen en beesten zijn onderwerp van deze grote overzichtstentoonstelling. De tentoonstelling start met Kokoschka’s vroegste portretten en sluit af met zijn laatste zelfportret. Kokoschka’s portretten laten zien wie hij kende en hoe hij tegen de wereld aankeek. Een aantal onderwerpen komt steeds terug in zijn oeuvre, zoals kinderportretten, dierportretten en portretten van musici waaronder Schönberg en Pablo Casals. Zijn liefde voor muziek, deelde hij met zijn (uiteindelijk onbereikbare) geliefde en weduwe van bevriend componist Gustav Mahler, Alma Mahler, met wie Kokoschka een onstuimige relatie had. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Educatief aanbod
Voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs is het mogelijk om een interactieve rondleiding over de tentoonstelling te boeken. Tijdens de rondleiding ontdekken de leerlingen wie Kokoschka was, in wat voor tijd hij leefde en vooral hoe hij tot zijn bijzondere portretten kwam. De rondleiding is uit te breiden met een workshop portretschilderen (PO) of drama i.s.m. het Rotheater (VO). Voor bovenbouw havo/vwo is er ook een kijkwijzer beschikbaar waarmee leerlingen zelfstandig het museum bezoeken.

Inspirerende presentatie en workshop door Harm Goslink Kuiper
Muziek speelde een belangrijke rol in Kokoschka’s leven en hij zocht zijn leven lang het gezelschap van musici en componisten op. Hierdoor geïnspireerd hebben wij Harm Goslink Kuiper uitgenodigd om een workshop op de docentenmiddag te geven. Harm is kunstenaar en muzikant. Hij schildert en maakt zijn eigen instrumenten en muziek. Hij schreef voor de kinderroute van de Boijmans Tour dertien liedjes en al eerder maakte hij drie bijzondere liedjes voor het kleutermuseumprogramma ‘nieuw vriendje in de klas’.
Tijdens de workshop staat het vertalen van beeld in klank en woord centraal. Hoe is het om je gevoelens, ideeën en gedachten bij de kunstwerken van Kokoschka rechtstreeks om te zetten in klank of woord? Wat doet het met je beschouwing van het kunstwerk? Beleef je het anders? En wat doet het met je vermogen uitdrukking te geven aan je beleving van kunst? Voel je je belemmerd of biedt het nieuwe mogelijkheden?
Deze workshop is bedoeld om leerkrachten uit het primair én voortgezet onderwijs te inspireren.

Aanmelden docentendag
U bent van harte uitgenodigd om kosteloos de docentendag bij te wonen. Aanmelden is noodzakelijk en kan door een email o.v.v. docentendag te sturen naar educatie@boijmans.nl. Vergeet niet uw volledige naam, de naam van uw school en het aantal personen te vermelden.

Terug