Nieuwsbrief
Nieuwsbrief zomer 2008
zomer 2008

Tentoonstellingen

Deze zomer presenteert Museum Boijmans Van Beuningen weer een aantal bijzondere tentoonstellingen, van hedendaagse installaties tot Dutch design. Hier vind u de agenda voor de komende tijd, inclusief een vooruitblik op de herfsttentoonstellingen.

Roy Villevoye
Detours
Films, Photographic works, Installations
(including collaborations with Jan Dietvorst)

14 juni – 10 augustus 2008
Deze tentoonstelling met fotowerken, films, installaties, billboards, diapresentaties en schilderijen van Roy Villevoye (1960, Maastricht) geeft voor het eerst een samenhangend beeld van zijn kunstenaarschap sinds hij zich eind jaren '80 afwendde van de schilderkunst en inspiratie vond in zijn reizen buiten Europa.

Limited/Unlimited
Honderd jaar Dutch Design

14 juni – 12 oktober 2008
De ambachtelijke en de industriële ontwerptraditie worden aan elkaar gespiegeld op een strakke tijdlijn. Hiermee wordt nieuw licht geworpen op één van de kenmerken van de Nederlandse vormgeving: het naast elkaar bestaan van unica en serieproducten.

Interventie #5
Karin van Dam. Bumping Tumble
14 juni - 16 november 2008
Uit de koepel van het museum daalt het kunstwerk neer, als een parachute die zich ontvouwt. Bumping Tumble doet zich voor als een organisme en is opgebouwd uit vlotjes, draden, touwen, scheepsboeien en fenders.

Yayoi Kusama
Mirrored Years
23 aug – 19 okt 2008
Tentoonstelling van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929). Haar werk combineert duidelijk invloeden uit het Oosten met elementen uit de Amerikaanse psychadelia en popcultuur. In het museum zullen vroege installatiewerken, films en schilderijen te zien zijn die gecombineerd worden met een groep psychadelische schilderijen uit de late jaren tachtig en vroege jaren negentig die nog nooit buiten Japan te zien zijn geweest. Ook worden er sculpturen en recente werken getoond.

Vooral geen principes! Charley Toorop
27 september 2008 – 18 januari 2009
Museum Boijmans Van Beuningen toont een grote overzichtstentoonstelling van de schilderes Charley Toorop (1891 - 1955). Ruim honderdtwintig werken laten een rijk geschakeerd beeld van het oeuvre en de persoonlijkheid van deze kunstenares zien. Charley Toorop was een van de opvallendste verschijningen in de Nederlandse kunstwereld van de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. In een tijd waarin de emancipatie schoorvoetend en in beperkte mate op gang kwam, manifesteerde Charley Toorop zich als een zelfbewuste en onafhankelijke vrouw. Zij bewees zich met haar kunst als stoer, confronterend en glashelder, met onderhuids vaak een poëtische reflectie.

Erasmus
8 november 2008 - 8 februari 2009
Desiderius Erasmus (1466 – 1536) is één van de beroemdste Nederlanders aller tijden. Deze grootschalige tentoonstelling laat zien waarom iedereen zijn naam nu nog kent. Belangrijke thema’s in zijn werk als godsdienst, satire, oorlog en opvoeding worden belicht aan de hand van kunst uit zijn tijd. Portretten en persoonlijke eigendommen tonen de man achter de ideeën. De tentoonstelling omvat schilderijen uit binnen- en buitenland van meesters als Hans Holbein, Quentin Matsys en Jeroen Bosch, waarvan sommige voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Wijzigingen in de programmering zijn voorbehouden.

 

Terug