Vrij werk van Viktor & Rolf in tentoonstelling

Viktor & Rolf, Alternative No. 1, 2009
Viktor & Rolf, Alternative No. 1, 2009

The Art of Fashion: Installing Allusions
19 september 2009 - 10 januari 2010

Vijf internationale topontwerpers presenteren dit najaar in The Art of Fashion exclusief vrij werk. Met de tentoonstelling verkent Museum Boijmans Van Beuningen de grenzen van de mode. Modeshows en reclamecampagnes hebben hun langste tijd gehad. Ontwerpers gebruiken installaties, performances en sculpturale ontwerpen en betreden het terrein van de beeldende kunst. In Rotterdam wordt het spanningsveld tussen mode en kunst op spectaculaire wijze zichtbaar gemaakt.

Centraal in de tentoonstelling staat exclusief nieuw werk van vijf internationale topontwerpers. De H+F Fashion on the Edge Foundation nodigde Viktor&Rolf, Naomi Filmer, Hussein Chalayan, Anna-Nicole Ziesche en Walter Van Beirendonck uit om een compleet nieuw stuk voor deze tentoonstelling te maken. De ontwerpers laten het principe van een draagbare collectie los en gaan op zoek naar de grenzen van de mode. De werken worden op 19 september 2009 bij de opening van de tentoonstelling onthuld.

Geur
Viktor & Rolf zijn meesters in het oproepen van complexe imaginaire werelden. In hun project Alternative No. 1 nemen ze de codes van zo’n wereld onder de loep. Het parfum dat ze creëren is uit onverwachte elementen opgebouwd. Het sprookje waar we maar al te graag bij wegdromen wordt verstoord door een geur, een fles en een campagne die juist nare ervaringen oproepen.

Sarcofaag
Ook Walter Van Beirendonck bouwt op ingenieuze wijze een fantasiewereld op, geïnspireerd door strips en grafische motieven. Hij presenteert een zes meter hoge tempel voor zijn eigen houten sarcofaag, zoals die 300 jaar na zijn dood gevonden wordt. Hiermee zet hij aan tot nadenken over rituelen en de zin van het leven.

Restruimten
Sieraadontwerper Naomi Filmer is geïnteresseerd in restruimten en vraagt zich af hoe het lichaam zich verhoudt tot de omgeving. Voor het project Breathing Volumes onderzoekt ze de ruimte onder de kin. Het resultaat is geen sieraad maar een sculptuur die een directe relatie met de toeschouwer aangaat.

Bekeken worden
Hussein Chalayan beschouwt zijn werk als een manier om verhalen te vertellen. Hij plaatst een draaiende paspop in een aquarium omringt door de elementen water, aarde en lucht. Camera’s filmen elke beweging van de pop en deze beelden zijn op grote schermen te volgen. De installatie gaat over het belang van performance in de mode, over kijken en bekeken worden.

Herinneringen
Anna-Nicole Ziesche gebruikt mode in haar werk als een spoor naar herinneringen. In het project Childhood Memories spelen haar kinderkamer en zelfgebreide truien uit de jaren tachtig een grote rol. De kleding vormt de aanleiding tot een persoonlijke geschiedenis die universeel beleefd kan worden.

De vijf nieuwe ontwerpen worden op de tentoonstelling The Art of Fashion aangevuld met werk van 25 internationale kunstenaars en modeontwerpers. Het resultaat is een spectaculaire visuele ervaring die laat zien hoe de principes van de mode vanzelf naar andere terreinen leiden. Patronen en kledingvormen worden sculpturen, een modeshow transformeert tot een performance en de imagianaire wereld die de mode oproept is dezelfde als die we in de beeldende kunst zien.

Perspreview
Op donderdag 17 september bent u van harte uitgenodigd voor een perspreview. De tentoonstelling is dan nog in aanbouw, maar speciaal voor u wordt een tipje van de sluier opgelicht. Conservator José Teunissen verzorgt om 11.00 uur een inleiding, waarna u een bezoek brengt aan de tentoonstelling. Aanmelden is verplicht en het aantal plaatsen is beperkt.

Symposium
In samenwerking met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion, dAcapo Studium Generale & Modelectoraat van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion organiseert het museum een internationaal symposium op 18 september 2009. Tijdens de tentoonstelling worden bovendien verschillende workshops, lezingen en een familiedag georganiseerd in het museum.

The Art of Fashion is samengesteld door gastconservatoren José Teunissen (lector ArtEZ Arnhem) en Judith Clark (tentoonstellingsmaker, Londen).
De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het H+F Fashion on the Edge programma van schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens, en door de Mondriaan Stichting, SNS Reaal Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De Nederlandse ELLE bestaat dit jaar 20 jaar en is mediapartner. De tentoonstelling is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

Terug