Interventie #10 Tobias Putrih & MOS

Foto Fred Ernst
Foto Fred Ernst

Interventie #10 Tobias Putrih & MOS
16 mei 2009 t/m 11 oktober 2009

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert met Interventie #10 een nieuw werk van Tobias Putrih (Slovenië, 1972). Het is de eerste keer dat werk van hem in Nederland wordt tentoongesteld. De installatie is in samenwerking met MOS architecten Michael Meredith en Hilary Sample tot stand gekomen. Het werk reflecteert hun gezamenlijke interesse in dynamische en modulaire bouwsystemen en verkent de grenzen tussen kunst en architectuur.

Tobias Putrih ontwerpt kunstwerken en positioneert zich hiermee tussen kunst en architectuur. Hij maakt met weinig materialen een overgang van natuur naar cultuur door een structuur aan te brengen in zijn ontwerpen. De installatie in Museum Boijmans Van Beuningen is gebaseerd op eenvoudige bouwtechnieken, geïntegreerd in een complexe omgeving. Uitgaande van een primitieve boog, ontwierpen Putrih en MOS een structuur van polystyreen en multiplex.

De uitgangspunten van Interventie #10 zijn Putrih’s interesse in minimalistische architectuur van uitgeholde ruimtes en MOS’ onderzoek stapelstructuren. De installatie weerspiegelt deze interesses. Stukken polystyreen steken door een raster van multiplex en vormen zo een stevige structuur. Zowel de buiten- als de binnenkant is ruw als een baksteen. De binnenkamer kan worden betreden door twee uitgangen aan de zijkanten van de installatie.

Samenwerking
Het voornaamste doel van het project was het verkennen van de grenzen tussen kunst en architectuur. Het is de tweede keer dat Tobias Putrih en de architecten van MOS samenwerken. Hun eerste project is te bezichtigen in Baltic Centre for Contemporary Art in Gateshead, Engeland. Voor de installatie in Museum Boijmans Van Beuningen richtten Putrih en MOS zich op structurele en tektonische problemen.

Tobias Putrih & MOS
In 1997 behaalde Putrih zijn diploma aan de Academy of Fine Arts in Ljubljana, Slovenië. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademie in Düsseldorf en vertegenwoordigde Slovenië in 2007 tijdens de Biënnale van Venetië. Tegenwoordig woont en werkt Putrih in New York, Boston en Ljubljana. Hij debuteert in Nederland met zijn installatie voor Museum Boijmans Van Beuningen. MOS bestaat uit een groep ontwerpers en architecten. De twee directeuren, Michael Meredith en Hilary Sample, geven les aan de Harvard University en Yale University naast hun werk in de praktijk.

Interventies
Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie of het museumgebouw. De afwisseling met bestaande kunst uit de collectie versterkt deze visuele uitspraken waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en prikkelen de verbeelding. Interventie #10 Tobias Putrih & MOS is te bezichtigen in de route van de collectieopstelling van De Collectie Twee.

Terug