The Art of Fashion

Viktor & Rolf, Dress from The Fashion Show, Fall/Winter 2007/8, Centraal Museum, on loan from H+F Collection. Photo: Peter Stigter, model: Maryna Linchuk
Viktor & Rolf, Dress from The Fashion Show, Fall/Winter 2007/8, Centraal Museum, on loan from H+F Collection. Photo: Peter Stigter, model: Maryna Linchuk

The Art of Fashion: Installing Allusions
19 september 2009 - 10 januari 2010

Museum Boijmans Van Beuningen verkent dit najaar de grenzen van de mode. Hedendaagse modeontwerpers begeven zich steeds vaker op het terrein van de beeldende kunst en beïnvloeden op hun beurt de kunstwereld. The Art of Fashion brengt het spanningsveld tussen mode en kunst in beeld. Nieuwe en bestaande werken van 25 internationale ontwerpers en kunstenaars zorgen voor een confronterende visuele ervaring.

Modeshows en reclamecampagnes hebben hun langste tijd gehad. Modeontwerpers presenteren hun werk met installaties, performances en sculpturale ontwerpen. Net als kunst wordt mode vandaag de dag verzameld door musea en particulieren. Omgekeerd verkennen kunstenaars de laatste decennia de visuele wereld van de mode. De strakke grenzen tussen mode en kunst zijn vervaagd. The Art of Fashion brengt de twee disciplines voor het eerst samen in een confronterend visueel spektakel.

Exclusief
Centraal in de tentoonstelling staat exclusief nieuw werk van vijf internationale topontwerpers. De H+F Fashion on the Edge Foundation nodigde Viktor&Rolf, Naomi Filmer, Hussein Chalayan, Anna-Nicole Ziesche en Walter Van Beirendonck uit om voor deze tentoonstelling compleet nieuwe werken te maken. De ontwerpers laten het principe van een draagbare collectie los en gaan op zoek naar de grenzen van de mode.

Ontregelend
In The Art of Fashion zijn circa 50 uiteenlopende werken van modeontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld te zien. Vanuit de principes van de mode belandt de bezoeker vanzelf op andere terreinen. Patronen en kledingvormen worden sculpturen, een modeshow transformeert tot een performance en de imaginaire wereld die de mode oproept is dezelfde als die we in de beeldende kunst zien. De fantasiewereld van Walter Van Beirendonck ligt dicht bij de Sound Suits van Nick Cave; de sculpturale sieraden van Naomi Filmer en de objecten van Christophe Coppens hebben dezelfde tactiele ontregelende vormen als de sculpturen van Louise Bourgeois, die qua thematiek weer sterke overeenkomsten heeft met het werk van Martin Margiela.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus The Art of Fashion, die ingaat op het werk en de achtergronden van de kunstenaars en ontwerpers die deelnemen aan de tentoonstelling. Bovendien verschijnt het inhoudelijke en theoretische achtergrondboek Mode en Verbeelding (uitgeverij d’jonge Hond), dat de geschiedenis van de relatie tussen mode en kunst belicht.

Perspreview
Op donderdag 17 september bent u van harte uitgenodigd voor een perspreview. De tentoonstelling is dan nog in aanbouw, maar speciaal voor u wordt een tipje van de sluier opgelicht. Conservator José Teunissen verzorgt om 11.00 uur een inleiding, waarna u een bezoek brengt aan de tentoonstelling. Aanmelden is verplicht en het aantal plaatsen is beperkt.

Symposium
In samenwerking met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion, D’Acapo en modelectoraat ArtEZ organiseert het museum een internationaal symposium op 18 september 2009. Tijdens de tentoonstelling worden bovendien verschillende workshops, lezingen en een familiedag georganiseerd in het museum.

The Art of Fashion is samengesteld door gastconservatoren José Teunissen (lector ArtEZ Arnhem) en Judith Clark (tentoonstellingsmaker, Londen).
De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het H+F Fashion on the Edge programma van schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens, en door de Mondriaan Stichting, SNS Reaal Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De Nederlandse ELLE bestaat dit jaar 20 jaar en is mediapartner. De tentoonstelling is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

The

Terug