Ryan Gander

Ryan Gander, A sheet of paper on which I was about to draw, as it slipped from my table and fell to the floor, 2008
Ryan Gander, A sheet of paper on which I was about to draw, as it slipped from my table and fell to the floor, 2008

Ryan Gander
Heralded as the new black
21 maart 2009 - 24 mei 2009

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert de eerste grote museale tentoonstelling van Ryan Gander (1976). In ‘Heralded as the new black’ toont Gander nieuwe werken en plaatst deze naast bestaand werk in een nieuwe context. Met zijn objecten, installaties, teksten en films nodigt Gander de bezoeker uit om zelf verbanden te leggen, zelf verhalen te verzinnen en zelf betekenissen te genereren.

Dialoog
Ryan Gander wil een dialoog creëren tussen de toeschouwer en het werk. Hij refereert in zijn werk aan kunstgeschiedenis, de cinematografie en literaire verhaalstructuren. Hij laat steeds nieuwe betekenissen ontstaan door het samenbrengen van verschillende elementen, in verschillende combinaties, op verschillende tijdstippen binnen een verschillende context. Ganders werken onthullen de achterliggende verhalen niet, ze leggen ze niet uit hoe en waarom ze tot stand zijn gekomen, maar dagen de toeschouwer uit om zelf verbanden te leggen. In een recent interview licht Gander toe: “Als je de toeschouwer iets laat ontdekken op zijn eigen voorwaarden krijgt het meer betekenis dan als iets zo in de schoot wordt geworpen.”

Toe-eigenen
Door gebruik te maken van historische of culturele referenties herinnert Ryan Gander ons aan het feit dat al het nieuwe geleend is van het verleden. Hij staat bekend om zijn ‘ekster-neigingen’: hij eigent zich werken van andere kunstenaars toe en maakt er iets compleets anders van. Een voorbeeld van deze werkwijze is ‘The New New Alphabet’ (2008). Op de grond liggen een 36-tal traditioneel ogende houten ‘printers blocks’ als een soort sculptuur. De letters lijken onleesbare hiërogliefen te zijn, maar blijken geïnspireerd te zijn op de overblijfselen van het alfabet dat Wim Crouwel (oud-directeur Museum Boijmans Van Beuningen) in 1967 ontwierp voor de computer. Dit The New Alphabet was echter zo radicaal in zijn reductie van de vorm van de letter dat het eigenlijk onleesbaar was. Ganders ‘The New New Alphabet’ voegt die onderdelen aan Crouwels alfabet toe zodat deze weer leesbaar wordt, maar is tegelijkertijd zelf net zo onleesbaar.

Tentoonstelling
‘Heralded as the new black’ is te zien in de Willem van der Vorm galerij en bestaat uit 16 werken. De galerij bevindt zich in het hart van het entreegebied van het museum. De rijk geïllustreerde catalogus van de tentoonstelling is te koop in de museumwinkel.

Ryan Gander is geboren in Chester, Engeland in 1976 en woont in Londen. Hij heeft geëxposeerd in zowel Groot-Brittannië als daarbuiten. De tentoonstelling ‘Heralded as the new black’ wordt georganiseerd in samenwerking met IKON Gallery, Birmingham en South London Gallery, Londen. De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door het H+F Mecenaat.

Terug