Aanwinst Robert Combas

Robert Combas, Portrait de Marc Durand, 1981
Robert Combas, Portrait de Marc Durand, 1981

PERSBERICHT
16 februari 2009

Onlangs heeft Museum Boijmans Van Beuningen vier schilderijen van de Franse schilder, tekenaar, beeldhouwer en ontwerper Robert Combas verworven.

Robert Combas (1957) werd aan het begin van de jaren tachtig bekend om zijn figuratieve kunst, die was uitgevoerd in felle kleuren en een buitengewoon expressieve stijl. Samen met kunstenaars Rémy Blanchard, François Boisrond en Hervé di Rosa werd hij vanaf 1981 onder de noemer ‘Figuration Libre’ geschaard. Deze kunstenaars baseerden zich op alledaagse fenomenen en thema’s, waaronder stripverhalen, televisieseries, punktijdschriften en filmreclames. Combas, die in zijn beginjaren voornamelijk rockmuzikanten verbeeldde, typeerde zijn werk zelf echter als ‘amusante en ontspannen schilderkunst’. Daarbij werd de vlakverdeling in zijn schilderijen ontleend aan stripverhalen. De recent geschonken schilderijen L’homme au casque casquette (1982), Portrait de tuer (1982), Fernand Zop (1982) en Portrait de Marc Durand (1981), vormen een substantiële aanvulling van Combas’ werk binnen de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Herkomst
De vier schilderijen komen uit Depot VBVR, de collectie van Adriaan van Ravesteijn en wijlen Geert van Beijeren. Samen dreven zij in Amsterdam Art & Project, een van de meest toonaangevende galeries van de laatste vijftig jaar in Nederland. Van Beijeren was van 1986 tot eind 1988 hoofdconservator moderne kunst van Museum Boijmans Van Beuningen.
Adriaan van Ravesteijn schenkt hiermee een deel van de collectie schilderijen, die Museum Boijmans Van Beuningen reeds eerder uit Depot VBVR in bruikleen heeft ontvangen.
In 2008 schonk hij werken uit zijn collectie aan het Museum of Modern Art te New York.

Terug