Charles Avery

Charles Avery, Untitled (Ducoli), 2006, pencil and gouache on paper, 99 x 134 cm. Private collection, The Netherlands
Charles Avery, Untitled (Ducoli), 2006, pencil and gouache on paper, 99 x 134 cm. Private collection, The Netherlands

The Islanders: An Introduction
28 februari – 7 juni 2009

Met gepaste trots presenteert Museum Boijmans Van Beuningen ‘The Islanders: An Introduction’. De Schotse beeldend kunstenaar Charles Avery neemt bezoekers mee op reis naar een imaginair eiland. Op aanstekelijke wijze verhaalt Avery over een land zonder naam en zonder munt, waar inwoners de toekomst kunnen voorspellen en verslaafd zijn aan Henderson’s ingelegde eieren. Tekeningen en sculpturen van mysterieuze landschappen en absurde details nodigen de kijker uit om het eiland in het eigen brein te herscheppen.

De afgelopen vier jaar werkte Charles Avery aan een epos in woord en beeld dat het leven beschrijft op een fictief eiland voor de Schotse kust. Met behulp van teksten, tekeningen, installaties en sculpturen heeft Avery het landschap, de gewoonten en de cultuur van het eiland tot in detail beschreven en zo een uitdagende ruimte geschapen voor filosofische bespiegelingen. Met twintig tekeningen en prenten, tien objecten en twintig werken op papier met gemengde technieken, vat de tentoonstelling ’The Islanders: An Introduction’ het project tot op heden samen.

Mythisch beest
De kunstenaar is als een premiejager die kunstvoorwerpen terugvindt en scènes uit de subjectieve wereld documenteert. Bezoekers aan de tentoonstelling ontdekken mysterieuze landschappen zoals The Eternal Forest, waar naar verluidt het mythische beest Noumenon leeft. Tot de tentoongestelde objecten behoren een grote taxidermische sculptuur van een geduchte Ridable, een schitterend voorbeeld van het dierenleven op het eiland, en de bitter-walgelijke, maar zeer verslavende met gin doordrenkte eieren die op de markt van het eiland worden verkocht. De tekeningen en sculpturen van Avery nemen ons mee op reis door een wereld waar realiteit, mythe en feiten met elkaar versmelten en waar niets is wat het lijkt.

Formalistische schoonheid
De kunstwerken van Avery zijn doordrongen van formalistische schoonheid, humor en een geest van filosofische bespiegeling. Avery ontleent zijn inspiratie onder meer aan zijn jeugdjaren op het eiland Mull en aan tijd doorgebracht in Rome en Hackney. Zijn werk wortelt in uiteenlopende figuren zoals William Blake, Joseph Beuys, Joseph Kosuth, Jorge Luis Borges, Ludwig Wittgenstein en P.G. Wodehouse. Na voltooiing wil Avery zijn eilandproject bundelen in lederen encyclopedische folianten.
Charles Avery werd geboren in Oban in 1973 en woont in Londen. Hij heeft geëxposeerd in zowel Groot-Brittannië als daarbuiten. Delen van het project ‘The Islanders’ zijn eerder tentoongesteld in Galerie Arquebuse in Genève (2007) en in Galleria Sonia Rosso in Turijn (2006). Onlangs is hij geselecteerd voor de aankomende TATE Triennial in 2009.
‘The Islanders: An Introduction’ is de eerste in Nederland gehouden expositie van Charles Avery en wordt georganiseerd in samenwerking met Parasol Unit Foundation for Contemporary Art in Londen en de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. De tentoonstelling gaat vergezeld van een boek gepubliceerd door Parasol Unit, met bijdragen van Nicolas Bourriaud, Tom Morton en Ziba de Weck Ardalan.

Terug