Eerste aanwinst Joseph Cornell

Joseph Cornell, For Chiarina, collectie Museum Boijmans Van Beuningen
Joseph Cornell, For Chiarina, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Eerste aanwinst van Joseph Cornell voor Nederlands museum

Museum Boijmans Van Beuningen is erin geslaagd een werk te verwerven van de Amerikaanse autodidact kunstenaar Joseph Cornell (1903-1972). ‘For Chiarina’ is het eerste werk van Cornell in een Nederlands museum.

De aanwinst is een van de ‘Space Object boxes’ die Joseph Cornell aan het eind van de jaren vijftig maakte. Deze reeks kenmerkt zich door een intense emotionaliteit die gepaard wordt met een uiterlijke soberheid. De titel ‘For Chiarina’ verwijst naar de achterzijde van het object waarop een portret is te zien van Clara Wieck, componiste en de echtgenote van de componist Schumann. Cornell maakte vaker doosjes met opdrachten. Hij droeg deze werken regelmatig op aan vrouwen tot wie hij zich aangetrokken voelde.

Schakel tussen surrealisme en popart
Museum Boijmans Van Beuningen heeft ‘For Chiarina’ verworven in relatie tot de collecties surrealisme en popart die dit museum bezit. Joseph Cornell was een groot bewonderaar van de surrealisten en heeft ook met hen geëxposeerd. Daarnaast vormde hij een voorbeeld voor popartkunstenaars als Oldenburg en Rauschenberg.
Cornell is een kunstenaar van een uitzonderlijke kwaliteit en status, zowel wanneer hij wordt gezien als ‘outsider’ – dat was hoe hij opereerde – als vanwege de grote betekenis van zijn werk voor belangrijke twintigste-eeuwse stromingen in de beeldende kunst.

Dankzij deze aanwinst is voor het eerst een werk van Joseph Cornell in een Nederlandse museale collectie opgenomen. Dit betekent een wezenlijke verrijking van de Collectie Nederland. De aanwinst is te zien in de collectiepresentatie ‘De Collectie Twee’ die op
17 januari opent in Museum Boijmans Van Beuningen.

De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Mondriaan Stichting en de BankGiro Loterij.

Terug