De Collectie En

PERSBERICHT
Het museum als tempel, het museum als tentoonstellingsmachine
20 januari 2007 t/m medio 2008

Op 20 januari 2007 opent Museum Boijmans Van Beuningen De Collectie Eén, een geheel vernieuwde opstelling van de verzamelingen van het museum. Van de 16e tot de 21e eeuw is de rijke Rotterdamse collectie in zijn volle kwaliteit te bewonderen, in samenspel met de architectuur van het museumgebouw van 1936 van stadsarchitect Van der Steur. De Collectie Eén krijgt een eigen ingang via de oorspronkelijke entree onder de toren.

De Collectie Eén
Het museum toont vanaf 20 januari 2007 zijn collectie op een nieuwe, chronologische en activerende manier. Door de nieuwbouw van het museum en de aanleg van de parkeergarage Museumpark is de afgelopen jaren de vaste collectie slechts gedeeltelijk en versnipperd getoond. Vanaf 20 januari 2007 kan het publiek opnieuw kennismaken met vele hoogtepunten van de oude schilder- en beeldhouwkunst, de tekeningen en prenten, de moderne en hedendaagse kunst en kunstnijverheid en design.
De Collectie Eén kent een chronologische opbouw, afgewisseld met enkele kunsthistorische thema’s. Door de presentatie heen worden de verschillende kunstdisciplines naast elkaar getoond. Het parcours start met oude kunst vanaf de Vroege Middeleeuwen en loopt door tot en met de hoogtepunten van het Surrealisme. Elders is de moderne kunst vanaf de jaren vijftig tot en met de actuele kunst te zien, afgewisseld met industriële vormgeving en kunstnijverheid.
De Collectie Eén wordt bovendien onderbroken door interventies van de hedendaagse kunstenaars zoals de Georgier Andro Wekua, het Zwitserse duo Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger en Marieke van Diemen (in samenwerking met het H&F Mecenaat). De Collectie Eén is de eerste van een serie presentaties uit de eigen verzamelingen. Medio 2008 volgt De Collectie Twee.

Twee entrees
Vanaf 20 januari kan de bezoeker op de stoep van het museum kiezen wat hij wil zien: de collectie, of een tijdelijke tentoonstelling. Als hij kiest voor de collectie, treedt hij binnen via de oorspronkelijke entree onder de toren. Alleen via deze deur kan het publiek de tempelachtige museumarchitectuur beleven zoals de architect A. van der Steur die heeft bedoeld. Bezoekers van vele tentoonstellingen die het museum in 2007 zal presenteren, maken gebruik van de bekende entree op de binnenplaats.

Vorm en inhoud
Maarten Spruyt, stilist en vormgever, is verantwoordelijk voor de vormgeving van de opstelling van De Collectie Eén en, samen met de conservatoren, ook voor de keuze van de werken.

Feestelijke opening op 20 januari 2007
Op 20 januari opent Burgemeester Opstelten om 11.00 uur de nieuwe entree en De Collectie Eén. Aansluitend vindt een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst plaats. Het museum is deze dag gratis.

Terug