Shirana Shahbazi - Still Life with Shells

Stilleben 26, Shirana Shahbazi
Stilleben 26, Shirana Shahbazi

TENTOONSTELLING
27 september 2008 - 18 januari 2009

De internationaal actieve beeldend kunstenares Shirana Shahbazi (Iran, 1974) legt deze week de laatste hand aan de opbouw van haar installatie Still Life with Shells in het vernieuwde entreegebied van Museum Boijmans Van Beuningen. Geïnspireerd door voorbeelden van oude meesters uit onder meer de vaste collectie van het museum blaast Shahbazi kunsthistorische thema’s en iconografieën een geheel nieuw leven in. Ze ensceneert en arrangeert stillevens, die ze fotografeert en vervolgens naar schilderkunst en installaties vertaalt. Tegen een opvallende achtergrond krijgen deze stillevens een actuele lading met een verrassende impact.

Shirana Shahbazi thematiseert in haar installaties kunsthistorische onderwerpen en iconografieën, die ze door haar specifieke mediale bewerking een nieuwe lading geeft en als het ware actualiseert. Deels naar voorbeelden van oude meesters arrangeert en ensceneert ze stillevens, die ze fotografeert en naar het medium schilderkunst vertaalt, of in combinatie met haar foto’s tot ruimtelijke installaties laat uitgroeien.

Stilleven met schelpen
In de eerste tentoonstelling in de nieuwe Willem van der Vorm Galerij van Museum Boijmans Van Beuningen gebruikt Shirana Shahbazi onder andere het schilderij ‘Stilleven met schelpen’ van Balthasar van der Ast (1593-1657) als uitgangspunt. Het door Shahbazi gefotografeerde stilleven is deels naar voorbeeld van Van der Ast opgebouwd en vervolgens door een reclameschilder vertaald. Bij elke stap in het proces raakt de sfeer van het beeld verder verwijderd van het origineel met een sterk vervreemdend resultaat.
De installatie Still Life with Shells presenteert een zorgvuldig gekozen combinatie van schilderijen en foto’s, waardoor verschillende motieven door hun diverse mediale kwaliteit anders geïnterpreteerd worden. Motieven als doodshoofden, schelpen en vruchten verschijnen veelal in Shahbazi’s werk. De kunstenares maakt deze symbolen los van hun gebruikelijke context en ruimt meer plaats in voor de picturale kwaliteit. Met diepzwarte of felgekleurde achtergronden worden vruchten, vlinders en doodshoofden uit hun concrete samenhang weggerukt en krijgen een uitgesproken karakter.

Shirana Shahbazi
Beeldend kunstenaar Shirana Shahbazi leeft en werkt in Zwitserland en werd bekend door de Biënnale van Venetië (2003) en de Biënnale van Berlijn (2006). Solotentoonstellingen had ze onder andere in de Bonner Kunstverein (2002), in het Museum of Contemporary Photography in Chicago (2003), in Centre d’Art Contemporain in Genève (2005) en vorig jaar in Barbican Art Centre in Londen (2007).

De installatie Still Life with Shells van Shirana Shahbazi is mogelijk gemaakt door het H+F Mecenaat en is gratis toegankelijk.

Terug