10 jaar Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers)

Studio Wieki Somers, de Badboot, 2005. Foto: Elian Somers.

Persbericht

10 jaar Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers)
11 oktober 2014 t/m 11 januari 2015

Met de tentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’ viert Museum Boijmans Van Beuningen dit najaar het 10 jarige jubileum van Studio Wieki Somers, de ontwerpstudio van Dylan van den Berg & Wieki Somers. Er is nieuw werk te zien en artistieke opvattingen van Studio Wieki Somers worden toegelicht. De series ‘Frozen in Time’ en ‘Mitate’ zijn voor het eerst in Nederland te zien.

Dylan van den Berg en Wieki Somers zien in de alledaagse omgeving veel buitengewone kwaliteiten. Zij experimenteren met vorm en materiaal en vragen zich af hoe gewone dingen tot stand komen. Zij observeren, aanschouwen en zoeken naar de verhalen die verscholen liggen achter de dagelijkse handeling. Deze verhalen inspireren de ontwerpers tot het maken van nieuwe vormen en objecten. Niet alleen de verhaallijn, maar ook hun uitgesproken aandacht voor materiaaldetails en technische vernuft valt hierbij op. In de jubileumtentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’ benadrukken de ontwerpers hun ontwerpfilosofie door het werk te presenteren in een opstelling, met een dertigtal objecten, die gebaseerd is op de principes van een Zen-tuin.

Twee recente series
Het museum presenteert onder andere de serie ‘Frozen in Time’. Deze serie is gebaseerd op de ijzelstorm in het voorjaar van 1987. Een hevige regenval, gevolgd door een plotselinge felle kou legde het Nederlandse openbare leven stil en zorgde voor een uitzonderlijke natuur. Studio Wieki Somers gebruikte de bevroren regen als uitgangspunt. Het resultaat is een serie gebruiksvoorwerpen waarbij de natuur verstild lijkt te zijn. Voor de lampenserie ‘Mitate’ liet de studio zich inspireren op de zeven leefregels van de Samurai, de Bushido. De serie bestaat uit een zevental manshoge lampen die de traditie en het ambacht versmelten met de toepassing van high tech materialen.

Over de studio
Gelijktijdig met de tentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’ is in de openingstentoonstelling van Galerie Kreo in Londen tevens het werk van Studio Wieki Somers te zien. De studio is ook opgenomen in de jubileumpresentatie van galerie VIVID in de Kunsthal te Rotterdam. Het werk van Studio Wieki Somers is in verscheidene internationale collecties opgenomen, zoals Museum of Modern Art, New York; Centre Pompidou, Parijs en Victoria and Albert Museum, Londen.

In de museumcollectie
Museum Boijmans Van Beuningen besteedt veel aandacht aan mode en design: niet alleen in de collectiepresentaties, maar ook in tentoonstellingen en de museuminrichting, met de Espressobar, museumwinkel en garderobe. Sinds 2008 is de Merry-Go-Round Coat Rack, een carrouselvormige garderobe van Studio Wieki Somers een van de blikvangers in het entreegebied. Ruim 300.000 keer per jaar wordt dit ontwerp door de bezoekers gebruikt. Daarnaast bezit het museum een aantal belangrijke ontwerpen van Studio Wieki Somers, waaronder ‘Badboot’. Een ontwerp dat onderdeel is van de Collectie Vormgeving, de vaste opstelling vormgeving in het museum.

Jubileumpublicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie waarin de ontwerpfilosofie van Studio Wieki Somers centraal staat. De publicatie is vormgegeven door Mevis & Van Deursen, met bijdragen van onder meer (inter)nationale designcritici Pierre Doze, Anniina Koivu en Louise Schouwenberg en conservator Annemartine van Kesteren. Fotograaf Elspeth Diederix kreeg de opdracht om de onderzoekthema’s van Studio Wieki Somers te visualiseren. Het boek is uitgegeven door JRP Ringier en verkrijgbaar in de (museum)winkel en via webshop.boijmans.nl.

ARTtube
Studio Wieki Somers is opgenomen in de documentairereeks Dutch Profiles. Deze aflevering en serie is te zien op het videokanaal ARTtube.nl.

Terug