Paul Noble - NOBSON: een eindeloos groeiende cosmopolis

Paul Noble, Ye Olde Ruin, 2003-2004. Collectie: Museum Boijmans Van Beuningen. Aankoop met steun van Mondriaan Fonds en Stichting Van Beuningen/ Peterich-fonds. Foto: Bob Goedewaagen.

Persbericht

Een eindeloos groeiende cosmopolis
14 juni t/m 21 september 2014

Museum Boijmans Van Beuningen toont Nobson Newtown gecreëerd door de kunstenaar Paul Noble. Sinds achttien jaar werkt Noble aan deze metropool die zich verspreidt over collecties van internationale vooraanstaande musea en verzamelaars. Voor het eerst sinds de schepping brengt het museum tientallen werken die Nobson Newtown vormen bijeen. Deze zomer te zien in de 1500 m2 grote Bodonzalen van het museum.

Paul Noble (1963, Verenigd Koninkrijk) creëert zijn metropool met objecten, sculpturen, video, en gigantische gedetailleerde potloodtekeningen van soms wel vijf bij zeven meter die tot het plafond reiken. In 2004 koopt Museum Boijmans Van Beuningen een tweetal werken met de afspraak deze wereld met de naam Nobson Newtown te tonen bij voltooiing, als is het de vraag of dit ooit gebeurt. Tien jaar later toont het museum een twintigtal specifieke plekken in deze metropool, waaronder Nobspital (een ziekenhuis), Nobsend (een begraafplaats), een openbaar toilet, Welcome to Nobson (monument) en vele andere plekken. Noble, die al een combinatie van puzzelstukken in zijn hoofd heeft, richt zelf zijn tentoonstelling in.

Nobson Newtown
De getekende metropool kent een lichtval van de zon, op het tijdstip van 10.45 uur ’s ochtends, die op 45 graden van links naar rechts schijnt. Alle objecten en gebouwen zijn weergegeven in een zogenoemde isometrische projectie, waardoor voor- en achtergrond niet van elkaar te onderscheiden zijn. Op de tekeningen van Paul Noble ontvouwt zich in een stad, die zich deels verschuilt in een driedimensionaal alfabet, waardoor deze zich letterlijk laat lezen. De gebouwen bestaan uit letters, het ‘Nobson Font’, en deze letters omschrijven weer de plekken. Paul Noble creëert een surreële wereld met gebouwen, eieren, allerhande objecten, poorten met drol-achtige sculpturen waarin ieder spoor van menselijk leven lijkt te ontbreken.

Biografie
Paul Noble woont en werkt in Londen. Zijn werk is onder andere tentoongesteld in Tate Gallery (1999) en Whitechapel Art Gallery (2004) in Londen. Buiten het Verenigd Koninkrijk is zijn werk te zien geweest bij het Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles, Albright-Knox Art Gallery, Buffalo, New York (2003) en Migros Museum, Zurich (2005). Noble werd in 2012 genomineerd voor de Turner Prize voor zijn solotentoonstelling ‘Welcome to Nobson’, in Gagosian Gallery, Londen (2011).

De museumcollectie
De tekeningen van Paul Noble die Museum Boijmans Van Beuningen verwerft in 2004, maken onderdeel uit van een van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa. De surreële kwaliteit van zijn tekeningen sluit aan bij de kunstcollectie van het museum. Nobles metropool relateert bijvoorbeeld aan het seksuele gekrioel bij Jeroen Bosch of de utopische blik van Bruegel.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd kunstenaarsboek in het Engels en Nederlands met teksten van Michael Shanks, Paul Kempers en Sjarel Ex. De publicatie is vormgegeven door Esther de Vries. De publicatie is verkrijgbaar in de (museum)winkel en via webshop.boijmans.nl.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Ammodo en Stichting Zabawas.

Terug