Herinrichting entreegebied

Ontwerpschets nieuw entreegebied (Haunting Dogs Full of Grace)
Ontwerpschets nieuw entreegebied (Haunting Dogs Full of Grace)

26 mei - 27 september 2008

Museum Boijmans Van Beuningen is maandag 26 mei 2008 gestart met de herinrichting van het entreegebied. Het gebied ontvouwt zich na de vernieuwing tot een eigentijdse ontmoetingsplaats voor kennis en cultuur, een publieksplein dat voor iedereen gratis toegankelijk is. De herinrichting zal duren tot zaterdag 27 september. Tot die tijd zijn er in het museum tal van bijzondere tentoonstellingen te zien.

Publieksplein en kenniscentrum
Het nieuwe publieksplein is straks toegankelijk via de binnenplaats van het museum en beslaat de gehele benedenverdieping van het tentoonstellingsgebouw van de architect Bodon en de recente aanbouw van het architectenduo Robbrecht en Daem in 2003. Met de ingrepen wordt de transparantie van het ontwerp van Bodon goeddeels hersteld. Het contact met de straat, de binnenplaats en het museumpark keert terug. Het publieksplein zelf omvat een nieuwe museumwinkel en een mediacafé. Daarnaast worden de ontvangstfaciliteiten opnieuw vormgegeven. Aan het plein liggen de kunsthistorische bibliotheek, een geheel nieuw prentendepot en –kabinet en het door Jurgen Bey vorm te geven educatieve centrum van het museum. Op deze wijze ontsluit het publieksplein een aantal kernfuncties van het museum die, in combinatie met de inrichting ervan, de bezoeker zullen uitnodigen en prikkelen tot een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen.

Ontwerpers
De inrichting van het nieuwe publieksplein is in handen van de Haunting Dogs Full of Grace, een samengestelde gelegenheidssamenwerking van zes voornamelijk Rotterdamse ontwerpers: Ted Noten, Jurgen Bey, Frank Bruggeman, Wieki Somers, Simon Heijdens en Bertjan Pot. Het nieuwe prentenkabinet wordt ingericht door Marieke van Diemen. De werkzaamheden worden begeleid door ToornendPartners uit Haarlem en de begeleidende architecten zijn Molenaar en Van Winden Walraad architecten uit Delft.

Het nieuwe entreegebied wordt in september opgeleverd en opent op zaterdag 27 september voor het publiek. Tijdens de werkzaamheden geeft de originele ingang onder de toren toegang tot het museum.

Terug