Nieuwe schenking voor Boijmans

John Bock, Curve-Auto met π-Man-(.), 2010, diverse materialen. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen 2014. Foto: Lotte Stekelenburg. John Bock, Curve-Auto met John Bock, Curve-Auto met π-Man-(.), 2010, diverse materialen. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen 2014. Foto: Lotte Stekelenburg. John Bock, Curve-Auto met π-Man-(.), 2010, diverse materialen. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen 2014. Foto: Lotte Stekelenburg. John Bock, Curve-Auto met π-Man-(.), 2010, diverse materialen. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen 2014. Foto: Lotte Stekelenburg. John Bock, Curve-Auto met π-Man-(.), 2010, diverse materialen. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen 2014. Foto: Lotte Stekelenburg.

Persbericht

Nieuwe schenking voor Boijmans
25 maart 2014

Een gigantisch kunstwerk bestaande uit honderden onderdelen is deze week geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen en de stad Rotterdam. De particuliere schenker kocht de imposante John Bock installatie met de gedachte het ooit aan een museum te doneren. Museum Boijmans Van Beuningen is de gelukkige ontvanger.

De Duitse kunstenaar John Bock (Itzehoe,1965) is bekend van zijn surreële installaties bestaande uit combinaties van verschillende materialen en kunstvormen. Het surreële post-apocalyptische ruimteschip met verschillende kamers met daarin de meest uiteenlopende objecten - van noodles tot schaakbord- laat de gehele huisraad van de kunstenaar zien zoals in gebruik toen de installatie ontstond. Deze week schonk een particuliere verzamelaar deze installatie van bijna acht meter hoog en vier meter breed aan Museum Boijmans Van Beuningen. Om het te delen met een breder publiek en omdat het goed past binnen de collectie van het museum. Het werk is sinds 2012 in bruikleen nadat het in 2011 is getoond op de tentoonstelling ‘Nieuwe energie in design en kunst’. Het museum heeft reeds twee video’s van John Bock in de collectie.

Plug in stad
Het kunstwerk Curve-Auto met π-Man is gemaakt voor The Curve, de tentoonstellingsruimte van The Barbican Centre in Londen. John Bock bouwde een Londense taxi om tot een rijdend sculptuur dat aandokt bij verschillende capsules die als satellieten in de ruimte zwerven. In elke capsule is een andere ‘onderneming’ gehuisvest - een kroeg, een noodlerestaurant en een winkel- waardoor een soort utopische ‘plug-in-stad’ ontstaat. Op het scherm zijn beelden van John Bocks performance in de Barbican Centre te zien. Met de performance en de installatie verbeeldt hij op absurdistische wijze onze strijd om te overleven in een veranderende wereld.

Publiek bezit
De particuliere verzamelaar, Bert Kreuk, gaf eerder enkele grote kunstwerken in langdurig bruikleen waaronder het grote ‘Baroque Egg’ van Jeff Koons dat te zien is in het entreegebied van Museum Boijmans Van Beuningen. Over zijn recente schenking zegt Kreuk: “Van sommige aankopen weet je van te voren dat het in een museum thuishoort. Musea kunnen de aankoop van dit soort werken echter bijna niet meer betalen. Door deze installatie van John Bock te kopen en te schenken, kan ik ervoor zorgen dat een breed publiek kan genieten van kunstwerken die anders slechts zichtbaar zijn voor mij. En wat is daar de lol van. Hoe langer ik verzamel, hoe meer ik me besef dat ik niet alles zelf aan de muur kan hangen en het juist fijn is om mijn werken te delen met een museum waar het perfect past. Schenken is daarnaast ook een manier van het heroriënteren van mijn collectie en tegelijkertijd iets terugdoen voor de kunstwereld.”

Spiegelend kunstdepot
In het nieuwe Collectiegebouw dat het museum samen met de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen voor ogen heeft, krijgt deze installatie een permanente plek. Als de plannen dit jaar definitief worden, zal het Collectiegebouw in 2017 in het Museumpark de deuren openen. Het - inmiddels wereldwijd besproken- ontwerp van het gebouw is van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

Terug