Meer Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen en museumtuin. Foto: studio Hans Wilschut 2008. Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Fred Ernst. Tentoonstellingsoverzicht ‘Oskar Kokoschka - Mensen en beesten’. Foto: Fred Ernst. Tentoonstellingsoverzicht ‘Oskar Kokoschka - Mensen en beesten’. Foto: Fred Ernst. Tentoonstellingsoverzicht ‘Onderzeebootloods XXXL Painting’. Foto: Fred Ernst. Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Fred Ernst. Bezoekers luisteren naar de Boijmans tour. Foto: Fred Ernst.

Persbericht

Meer Boijmans
19 december 2013

Museum Boijmans Van Beuningen verwacht in 2013 nagenoeg 300.000 bezoekers te ontvangen in Rotterdam. Dit is een stijging van zo’n 50.000 bezoekers ten opzichte van 2012. Bezoekers komen voor Oskar Kokoschka, maar ook de Van Eyck expositie en Hand Made dragen bij aan dit succes.

Het museum werkt in 2013 meer dan ooit vanuit de kracht van de opgebouwde collectie. De tentoonstellingen over Van Eyck, Kokoschka en Dalí zijn gebaseerd op topstukken en expertise uit eigen huis. Ter ere van de 100ste verjaardag van oud-conservator Renilde Hammacher toont het museum de door haar verzamelde stukken, en ook de jubilerende Stadscollectie was te zien in 2013. Met de tentoonstelling Hand Made, de serie Design Columns en de nieuwe opstelling van de Collectie Vormgeving weet het museum een gespecialiseerd publiek geïnteresseerd in design en vormgeving naar Rotterdam te trekken. Afgelopen zomer is voor de vierde en laatste keer in de Onderzeebootloods hedendaagse kunst van internationale allure op 5000m2 getoond.

Collectiegebouw
Het werken met de museumcollectie vormt het kloppend hart van Museum Boijmans Van Beuningen. De museumcollectie vindt in 2017 een nieuw onderkomen in het Collectiegebouw in het Museumpark. Op dit moment zijn 5 schetsontwerpen van top architecten tentoongesteld. Met groot genoegen kijkt het museum uit naar deze nieuwe en moderne schatkamer in Rotterdam. Niet alleen in gebruik als depot, maar ook een expertisecentrum voor onder meer de pas verworven topstukken, zoals het kostbare pre-Eyckiaanse paneel en het portret van Erasmus.

TV en online
In een nieuw seizoen van het succesvolle Boijmans TV; in de eerste helft van het jaar op de regionale tv-zender (en ARTtube) weten de personages Bregje, Arie en Mandy hoge kijkcijfers te halen. Ruim 1300 kunstenaars doen mee aan de Boijmans TV amateurkunstwedstrijd en de Boijmans TV-dag is eveneens drukbezocht. ARTtube is volwassen geworden in 2013 met een uitbreiding van 3 nieuwe partners, vele nieuwe video’s en een flinke stijging van de bezoekcijfers. Ook de Boijmans Tours bij de grote tentoonstellingen zijn succesvol en samen met de online collectie en ALMA weet het museum 1,4 miljoen online bezoekers te trekken, waarvan gemiddeld 35% uit het buitenland. Het online ‘bezoeken’ van een museum is een steeds belangrijker deel van de museumervaring.

Herkomst bezoekers
Het publiek van Museum Boijmans Van Beuningen is als volgt verdeeld: 26% is afkomstig uit de regio Rotterdam, 65% is afkomstig uit de rest van Nederland en 9% bestaat uit buitenlandse toeristen. Deze bezoekers gaven in 2013 gemiddeld een bestedingsimpuls aan de stad van meer dan 11,6 miljoen euro. Ook online weet het museum publiek aan zich te binden: het museum heeft 16.500 Facebook fans, 30.000 volgers op Twitter en meer dan 25.000 nieuwsbrief abonnees.

Jongeren en educatie
Naast zo’n 10.000 studenten, brachten ruim 32.000 jongeren tot en met 18 jaar zelfstandig of in schoolverband een bezoek aan het museum. Museum Boijmans Van Beuningen heeft een uniek Taal- en rekenprogramma ontwikkeld als antwoord op de wijzigingen in de positie van cultuuronderwijs, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Maar liefst 28.000 bezoekers namen deel aan een workshop, lezing of rondleiding in 2013. De komst van het nieuwe Erasmus portret werd gevierd met een Familiedag en een CD met kinderliedjes over dit portret en andere topstukken uit de museumcollectie. 

Bruikleenverkeer
Aan het Museumpark is het beste te zien uit de collectie, daarnaast gingen 359 kunstwerken op reis. Een vijftal werken van Dalí naar Parijs en vervolgens naar Madrid. Dit was een groot succes: in totaal brachten meer dan 1,4 miljoen mensen een bezoek aan deze tentoonstellingen. In Madrid bleef het museum speciaal tot middernacht open voor de grote toestroom. Op dit moment hangen ‘La reproduction Interdite’ en ‘Modèle rouge’ van Magritte in het MoMA waar al meer dan 435.000 bezoekers zijn geweest. Met dank aan deze bruiklenen weet het museum in ruil belangrijke kunstwerken van onder meer Dalí, Kokoschka en Brancusi naar Rotterdam te halen.

Vooruitblik
In 2014 geeft de gekozen architect het ‘gezicht’ aan het Collectiegebouw en kan Rotterdam uitkijken naar een architectonisch hoogtepunt in het kunstzinnige hart van de stad. In februari zijn sculpturen van Brancusi, Rosso en Man Ray uit internationale collecties te zien in het museum. Bezoekers krijgen een beeld van de interpretatie van sculpturen in fotografie rond 1900 in Parijs. In de meivakantie zijn de jongste museumbezoekers weer welkom om hun verzameling eigentijdse kunst te beginnen of uit te breiden in een nieuwe editie van Kunst4Kids. In de zomer toont het museum de gigantische potloodtekeningen over Nobson Newtown van Paul Noble en hedendaagse Chinese kunst uit de collectie De Heus-Zomer. Het jaar wordt afgesloten met de eigenzinnige tentoonstelling The Future of Fashion is Now waarin de wereldwijde mode van nu centraal staat.

Terug