Dali’s sensuele Mae West Lips Sofa op zijn plaats

Medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen transporteren de Mae West Lips Sofa. Foto: Kees Spruijt.

Persbericht

Dali’s sensuele Mae West Lips Sofa op zijn plaats
Installatie Surrealisme presentatie Museum Boijmans Van Beuningen in volle gang
18 september 2013

Vandaag is de sensuele rode ‘lippenbank’ van Salvador Dalí in Museum Boijmans Van Beuningen geïnstalleerd. De 'Mae West Lips Sofa' is wereldberoemd. Wereldwijd bestaan slechts vijf exemplaren van het meubelstuk, waarvan één in bezit is van het Rotterdamse museum.

De installatie van de bank is de eerste van zeventien werken van de Spaanse kunstenaar die vanaf 21 september in Museum Boijmans Van Beuningen tentoongesteld zijn. Naast olieverfschilderijen zijn assemblages, readymades en sculpturen te zien, zoals de iconische ‘Kreeftentelefoon’ (White aphrodisiac Telephone, 1936) en 'Couple aux tetes pleines de nuages' (1936).

Bijzonder in de presentatie is het drietal kunstwerken dat Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia uit Madrid in bruikleen geeft. Het gaat ondermeer om een driedimensionaal portret dat Dalí met Man Ray maakte en een schilderij dat een jonge vrouw aan een raam verbeeldt dat de kunstenaar op 21-jarige leeftijd schilderde.

Het museum pakt uit met een presentatie over het surrealisme om te vieren dat zeven kunstwerken van Dalí uit de collectie na tien maanden terugkeren naar Rotterdam. De werken maakten een Europese tour langs Centre Pompidou in Parijs en het Reina Sofia in Madrid.

Presentatie: ‘Een paraplu, een naaimachine en een ontleedtafel. Surrealisme à la Dalí in Rotterdam.’ 21 september 2013 t/m 2 februari 2014

Terug