Volg de invloed van meesterschilder Oskar Kokoschka tijdens PAN Amsterdam

Oskar Kokoschka, Mandrill, 1926, oil on canvas, 127 x 102 cm. Collection Museum Boijmans Van Beuningen. Photo: Studio Tromp, Rotterdam.  Foundation Oskar Kokoschka, Vevey / 2013, ProLitteris. PAN Amsterdam, impressie 2012. Foto: Mark Kuipers.

Persbericht

Volg de invloed van meesterschilder Oskar Kokoschka tijdens PAN Amsterdam
10 september 2013

De expressieve en kleurrijke schilderijen van de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoschka (1886-1980) zijn niet alleen het onderwerp van de grote najaarstentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum en PAN Amsterdam maken een inhoudelijke verbinding tussen de tentoonstelling in Rotterdam en de kunstbeurs in Amsterdam. Voor PAN Amsterdam (24 november - 1 december) stelt gastconservator van de tentoonstelling Beatrice von Bormann een tour samen met een focus op de veelzijdigheid van het oeuvre van Kokoschka.

Met deze route belicht Von Bormann de verschillende disciplines die Kokoschka beheerste en waarin hij werkte. De route die de kunsthistorica op PAN Amsterdam samenstelt, bestaat uit zowel schilderijen als kunstnijverheidsobjecten die op de beurs te koop zijn: van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars. Per geselecteerd object licht Von Bormann de verbinding met het werk van Kokoschka toe. De route met plattegrond is verkrijgbaar bij de entree van PAN Amsterdam in de RAI.

Kokoschka als veelzijdig kunstenaar
Door op de kunstbeurs verbanden met andere kunstwerken te leggen, plaatst de route het oeuvre van Kokoschka in een bredere kunsthistorische context. Oskar Kokoschka staat vooral bekend om zijn geschilderde portretten en stadsgezichten. Maar voor de Wiener Werkstätte (de Oostenrijkse variant van de Britse Arts-and-Crafts beweging) ontwierp hij ook ansichtkaarten, boekomslagen, theateraffiches en een aantal waaiers; verder schreef hij theaterstukken, ontwierp operadecors en maakte gedurende zijn leven talloze tekeningen, aquarellen en lithografieën over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Voortzetting van de samenwerking
De samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en PAN Amsterdam is een voortzetting van de succesvolle samenwerking tijdens de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ in het najaar van 2012. Conservator Oude schilder- en beeldhouwkunst van het museum, Friso Lammertse, stelde toen de route ‘De weg na Van Eyck’ samen. Deze route maakte hij op basis van kunstwerken op de beurs waar hij de invloed van Van Eyck zag. Dit was de eerste keer dat er een dergelijke samenwerking tussen een museum en een kunstbeurs plaatsvond.

Uniek overzicht in Rotterdam
In Museum Boijmans Van Beuningen zijn zo’n honderdvijftig schilderijen en tekeningen van Oskar Kokoschka te zien. Naast privécollecties hebben internationale musea, zoals MoMA New York, de Neue Nationalgalerie Berlijn en Tate Modern in Londen topstukken in bruikleen gegeven. Aan de hand van acht thema's schetst de tentoonstelling een persoonlijk perspectief van de schilder op de periode rondom de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Sponsoren
De tentoonstelling 'Oskar Kokoschka - Mensen en beesten' wordt mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Ondernemerskring Bijzondere Begunstigers, de BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt dankzij het Breeman Talle Fonds), SNS REAAL Fonds, Ploum Lodder Princen, Zabawas, AON Artscope, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed namens het ministerie van OCW, K.F. Hein Fonds Farrow & Ball en Crown.

Terug