Nieuwe muurschildering in de Espressobar

Pam Emmerik, ontwerp voor muurschildering ‘Ook Duende’, 2013. Foto: Lotte Stekelenburg. Museum Boijmans Van Beuningen. Pam Emmerik, ontwerp voor muurschildering ‘Ook Duende’, 2013. Foto: Lotte Stekelenburg. Museum Boijmans Van Beuningen. Pam Emmerik, ontwerp voor muurschildering ‘Ook Duende’, 2013. Foto: Lotte Stekelenburg. Museum Boijmans Van Beuningen.

Persbericht

Nieuwe muurschildering in de Espressobar
30 augustus 2013

In de Espressobar in Museum Boijmans Van Beuningen is vanaf heden een nieuwe muurschildering te zien. Kunstenaars Pam Emmerik (1964) en René Daniëls (1950) hebben deze onder de naam ‘Ook Duende’ gemaakt. De kleurrijke, pictografische wandschilderingen geven de ruimte een geheel andere look. De vernieuwde Espressobar opent op 21 september officieel, maar is nu al open voor bezoekers.

In navolging van kunstcollectief Antistrot en kunstenaar Johan van Oord hebben Pam Emmerik en René Daniëls in nauwe samenwerking de nieuwe muurschildering gemaakt. Emmeriks werk kenmerkt zich door felle kleuren, fantasievolle figuren en tekstuele elementen. Voor de Espressobar, die plaats biedt aan ruim 60 personen, heeft ze ontwerpen gemaakt met ‘Duende’ als onderwerp. Duende is een Spaans begrip dat oorspronkelijk verwijst naar een aardgeest uit de Spaanse mythologie, maar wat ook de totale bezieling van uitvoerende kunstenaars omschrijft. Duende staat voor een stoer alternatief in stijl van kunst en leven en heeft de kunstenaar in zijn greep. De kunstenaar die Duende ervaart is zich bewust van de vergankelijkheid van het leven. Dit bewustzijn daagt je uit om onvergetelijke kunsten te maken, zowel aantrekkelijk al gevaarlijk.

Pam Emmerik en René Daniëls
Pam Emmerik is naast beeldend kunstenaar ook schrijfster van romans, korte verhalen, essays en gedichten. Haar werk is zeer herkenbaar door het gebruik van kleur en heldere lijnspeling. In de jaren 80 volgde Emmerik de opleiding tot beeldend kunstenaar bij Ateliers ‘63, waar René Daniëls docent was. Daniëls bracht in die jaren prachtige schilderijen, waarin kleur, taal en vorm bij elkaar kwamen met referenties naar muziek en poëzie. Zijn oeuvre oefent nog steeds grote aantrekkingskracht uit op generaties kunstenaars en verzamelaars en is ruim vertegenwoordigd in binnen- en buitenlandse museale collecties. Na een hersenbloeding eind jaren 80 was hij lange tijd niet in staat te schilderen, maar de laatste jaren pakt hij zijn oude metier weer op. Voor de Espressobar improviseerde hij op de ontwerpen van Emmerik door directe interventies op de muren. Het museum is zeer verheugd dat Daniëls open stond samen met Emmerik aan deze muurschildering te werken .

Espressobar
De Espressobar is in 2008 ontworpen door ontwerper Simon Heijdens. Deze ruimte, links van de museumentree, is toegankelijk voor iedereen die wil genieten van een heerlijke espresso of cappuccino van Man Met Bril Koffie, met een breed aanbod van diverse kranten en magazines en gratis wifi. De Espressobar is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur.

Terug