Museum koopt bijzondere 16e-eeuwse tekening

Pieter Aertsen, Het offer van Iphigeneia, ca. 1560, Tekening in pen in bruin op papier, 119 x 260 mm. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Pieter Aertsen, Het offer van Iphigeneia, ca. 1560, Tekening in pen in bruin op papier, 119 x 260 mm. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

PERSBERICHT
16 mei 2008

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een bijzondere tekening aangekocht van de 16e-eeuwse kunstenaar Pieter Aertsen. ‘Het offer van Iphigeneia’ is een van weinige tekeningen die van de meester bekend zijn. Binnen de omvangrijke tekeningen-collectie van het museum is dit het eerste werk van Aertsen.

De Amsterdamse kunstenaar Pieter Aertsen (1507/8-1575) verwierf grote populariteit met de combinatie van religieuze voorstellingen met een keukeninterieur, marktscène of een overdadig groente- of fruitstilleven. Het maakte hem tot een van de beroemdste schilders van zijn tijd. Aertsen maakte ook een aantal tekeningen, waarvan er wereldwijd nog slechts achttien bekend zijn.

Lange Pier
Museum Boijmans Van Beuningen is er nu in geslaagd een tekening van Aertsen aan te kopen. Het museum beschikt over een van de belangrijkste collecties 16e-eeuwse Nederlandse kunst ter wereld. Van Aertsen bezit het museum weliswaar vier schilderijen, maar een tekening ontbrak tot dusver. Met de aankoop van ‘Het offer van Iphigeneia’ gaat nu een lang gekoesterde wens in vervulling. Stilistisch sluit de pentekening dicht aan bij andere tekeningen van Aertsen, die worden gekenmerkt door een vlotte, zwierige stijl van tekenen. Met zijn langgerekte, maniëristische figuren doet Aertsen zijn bijnaam Lange Pier eer aan.

Griekse tragedie
De tekening is een van de twee mythologische voorstellingen die van Aertsen bekend zijn en verbeeldt een scène uit de tragedie ‘Iphigeneia in Aulis’, in 406 voor Christus geschreven door de Griekse toneeldichter Euripides. Iphigeneia moet door haar vader Agamemnon, aanvoerder van de Griekse legers, geofferd worden om de godin van de jacht Artemis (Diana) gunstig te stemmen. Op het laatste moment wordt het gruwelijke lot van Iphigeneia echter afgewend door Artemis zelf, die haar onzichtbaar maakt en ongemerkt wegvoert. In de tekening is het moment uitgebeeld dat Agamemnon zijn zwaard opheft om zijn dochter te doorsteken.

Technische gegevens
Pieter Aertsen (Amsterdam, 1507/8-1575)
Het offer van Iphigeneia, ca. 1560
Tekening in pen in bruin op papier
119 x 260 mm.

De tekening is afkomstig uit een Berlijnse kunsthandel en is aangekocht tijdens de jaarlijkse kunstbeurs Salon du Dessin in Parijs. De aankoop is gefinancierd uit het legaat van mevrouw N.C. van Riemsdijk-Borsje (2006), bestemd voor de collectie oude kunst in het museum.

Terug