Nieuwste collectie Viktor&Rolf volgend jaar te zien

'Apollo', Olaf Nicolai and Thonik (vloerschildering), 2008, Museum Boijmans Van Beuningen

Persbericht

Nieuwste collectie Viktor&Rolf volgend jaar te zien in Boijmans
16 juli 2013

De internationale modewereld vierde onlangs in Parijs de comeback in de haute couture - na 13 jaar - van Viktor&Rolf. Nog voordat de collectie werd getoond, kocht schrijver, kunstactivist en mecenas Han Nefkens een groot aantal creaties van dit internationaal geroemde modeduo. Deze zijn volgend jaar te zien in 'The Future of Fashion is Now' in Museum Boijmans Van Beuningen.

De helft van de nieuwste couture collectie van Viktor&Rolf maakt in het najaar van 2014 onderdeel uit van de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ in Museum Boijmans Van Beuningen. De grote modetentoonstelling neemt de bezoeker mee op een reis langs de meest vernieuwende mode(talenten) van over de hele wereld. Deze wereldburgers stellen de belangrijkste veranderingen in de mode van nu aan de orde. De nieuwe collectie van Viktor&Rolf, geïnspireerd op de beroemde Japanse zen-tuin in Kyoto, krijgt een plek tussen andere internationale grootheden zoals Hussein Chalayan (Cyprus), Rejina Pyo (Korea) en Pyuupiru (Japan). De selectie - van kleding en accessoires tot video’s en installaties - is te zien in de 1500 m2 grote Bodonzaal van het museum. ‘The Future of Fashion is Now’ is een initiatief van Han Nefkens en mode-expert José Teunissen.

Zen-tuin
Tijdens de Haute Couture Week in Parijs transformeerde Viktor&Rolf het podium tot een tableaux vivant geïnspireerd op Japanse zen-tuinen. De oosterse tuinen zijn herkenbaar aan de strenge composities van rotsen in een grindveld met geometrisch lijnenspel. Twintig modellen, gekleed in minimalistische creaties van zwart technomateriaal, liepen een ronde en gingen vervolgens in diverse houdingen zitten of liggen. De ontwerpers modelleerden het textiel zodat de modellen gezamenlijk donkere rotsformaties vormden. De sculpturale vormen van de geplooide jurken, jassen en capes met meanderende naden zijn aangepast aan de houding die het model aanneemt.

Raakvlak van kunst en mode
In Museum Boijmans Van Beuningen zal de hele aankoop te zien zijn in een installatie geïnspireerd op deze performance. Han Nefkens zegt over zijn aankoop: “Ik ben geïnteresseerd in werk dat zich begeeft op het gebied tussen mode en conceptuele kunst en daar is deze aankoop een goed voorbeeld van. Het geeft me enorm veel voldoening dat deze stukken van Nederlands meest internationale couturiers volgend jaar getoond worden op de museale wijze die ze verdienen.”

Han Nefkens
Han Nefkens is op vele terreinen actief in de Nederlandse en internationale cultuursector. Sinds 2001 is hij op verschillende wijzen verbonden aan Museum Boijmans Van Beuningen. Zo werd in 2005 het H+F Mecenaat opgericht: een exclusief samenwerkingsverband tussen Han Nefkens en het museum met als doel op een internationaal niveau hedendaagse kunst en kunstenaars te stimuleren en onder de aandacht te brengen van een nieuw publiek. In 2010 werd de samenwerking in gewijzigde vorm voortgezet. Onder de naam ‘Han Nefkens Fashion on the Edge’ richt deze zich sindsdien op het stimuleren van experimentele ontwikkelingen in de modewereld. Recentelijk leidde dit nog tot een tentoonstelling van Belgische modeontwerper Christophe Coppens. In het najaar van 2012 toonde het museum het werk van de Han Nefkens Fashion Award winnaar Rejina Pyo. ‘The Future of Fashion is Now’ is het vervolg op de succesvolle expositie ‘The Art of Fashion’, die in 2009 plaatsvond in Rotterdam. Beide tentoonstellingen zijn mogelijk gemaakt door Han Nefkens Fashion on the Edge.

Bezoek voor beelden van de nieuwe collectie de Facebookpagina van Viktor&Rolf. www.facebook.com/viktorandrolf

Bekijk op ARTtube.nl video’s over de tentoonstelling ‘The Art of Fashion’ uit 2009.
 

Terug