Vreemde dingen: Surrealisme en design

PERSBERICHT
29 september 2007 – 13 januari 2008

Museum Boijmans Van Beuningen toont in een grote tentoonstelling de bizarre en shockerende wereld van het surrealisme voor het eerst in al zijn veelzijdigheid. Geen kunststroming heeft meer impact gehad op onze cultuur dan het in 1924 door André Breton gelanceerde surrealisme. In de door Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene vormgegeven tentoonstelling 'Vreemde dingen: Surrealisme en design' is te zien hoe deze stroming vanaf de jaren twintig doorwerkte in ondermeer mode, theaterontwerpen, architectuur en interieur. Wereldberoemde schilderijen van Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst zetten samen met de meest excentrieke objecten uit de twintigste eeuw de toon.

Surrealisme
Museum Boijmans Van Beuningen herbergt een vooraanstaande collectie surrealistische kunstwerken. Deze topstukken zijn te zien samen met kunstwerken en objecten afkomstig uit particuliere verzamelingen en museumcollecties van over de hele wereld.
Het surrealisme, waarvan 'Vreemde dingen' vele honderden stukken toont, ontketende in de jaren twintig een ware visuele en intellectuele revolutie. De invloed van de kunststroming, gebaseerd op de ideeën van Sigmund Freud over Traumdeutung (droominterpretatie) en de maatschappijvisie van Karl Marx, was destijds groot en merkbaar tot op de dag van vandaag.
‘Vreemde dingen’ biedt een breed spectrum aan voorwerpen, zoals meubels, schilderijen, sculpturen, mode-items en juwelen, architectuurmodellen, keramiek, textiel, affiches, foto's en films. Van het strijkijzer met spijkers van Man Ray, de oorbellen die Yves Tanguy beschilderde voor Peggy Guggenheim, tot Meret Oppenheims Tafel met vogelpoten en de dramatische Skeletjurk van Elsa Schiaparelli.

Reusachtig ontwerp
De toonaangevende Antwerpse modeontwerpers Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene zijn door Museum Boijmans Van Beuningen uitgenodigd voor het tentoonstellingsontwerp. Zij smelten de ruim driehonderd uitmuntende, niet eerder bij elkaar getoonde objecten samen tot een hedendaagse surrealistische ervaring. Het duo heeft een concept ontwikkeld dat geïnspireerd is op de rol die de etalagepop speelt als fetisj van de surrealisten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in een internationaal samenwerkingsverband met het Victoria and Albert Museum in Londen en het Guggenheim Museum Bilbao. ‘Vreemde dingen’ is mede mogelijk gemaakt door het HGIS-Cultuurprogramma en de Mondriaan Stichting. Mediapartner: Hollands Diep.

Persvoorbezichtiging
De persvoorbezichtiging van de tentoonstelling ‘Vreemde dingen’ vindt plaats op donderdagochtend 27 september van 10.30 tot 13.00 uur. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst via pressoffice@boijmans.nl.

Terug