Sensory Spaces 1 – Oscar Tuazon

Oscar Tuazon, Totaal verkeerd, 2011-2012, beton, staal, triplex, leisteen. Tentoonstelling ‘Minimal Myth’, 2012, Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg.

Sensory Spaces 1 – Oscar Tuazon
Amerikaans kunstenaar trapt nieuwe serie af

8 juni t/m 29 september 2013

Deze zomer start Museum Boijmans Van Beuningen met een nieuw tentoonstellingsformat: ‘Sensory Spaces’.Voor deze nieuwe reeks worden drie jaar lang spraakmakende internationaal actieve hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor de Willem van der Vorm Galerij een kunstwerk te maken. Oscar Tuazon trapt deze nieuwe serie af.

Oscar Tuazon (1975) exposeerde niet eerder solo in Nederland. In Museum Boijmans Van Beuningen krijgt hij deze zomer de Willem van der Vorm Galerij, een zaal van bijna 200m2 tot zijn beschikking om het eerste werk voor de nieuwe serie ‘Sensory Spaces’ te maken. Tuazon plaatst in de tentoonstellingsruimte een aantal robuuste sculpturale bouwwerken. De kunstenaar gaat de beeldhouwkunst te lijf met architectonische middelen en ontregelt zo de waarneming van de bezoeker: de klassieke museale ervaring van het 'kijken' vloeit over in 'beleven'.

Op locatie
Tuazon is geïnteresseerd in de intrinsieke kwaliteiten van de materialen die hij gebruikt. Zijn sculpturen zijn er niet alleen om te worden bekeken, ze veroorzaken een fysieke ervaring. Soms moeten ze worden aangeraakt of zelfs gevreesd. Tuazon heronderzoekt minimalistische kunst door middel van het gebruik van industriële en natuurlijke materialen, georganiseerd in geometrische structuren. Over zijn manier van werken zegt hij: “Veel van mijn werk maak ik op locatie waardoor ik vaak weing tijd heb, noch controle over het materiaal dat beschikbaar is. Ik gebruik wat aanwezig is, wat bruikbaar is en wat ik me kan veroorloven. Iedere oplossing voor een probleem brengt andere eigenschappen met zich mee en juist dat vind ik interessant. Ik laat dat het werk bepalen. Ik hou van het denkproces omdat het overwegingen van tijd en economy samenbrengt. Verplicht nadenken vind ik fijn. Ik denk dat dat iets is dat direct zichtbaar is wanneer je naar mijn werk kijkt.”

Oscar Tuazon wordt geboren in 1975 in Seattle, Washington en woont en werkt momenteel in Los Angeles. In 2011 presenteert hij zijn werk op de 54ste Biënnale van Venetië. Tuazon exposeerde in Palais de Tokyo, Parijs (2007); Seattle Art Museum (2008); Künstlerhaus Stuttgart (2010); ICA, Londen (2010), Kunsthalle Bern (2010) en in The Power Station, Dallas (2011).

Nieuwe serie
Vanaf deze zomer nodigt het museum jaarlijks drie kunstenaars uit om op een prikkelende en vernieuwende manier in de Willem van der Vorm galerij een site-specific kunstwerk te maken. Deze open locatie in het midden van het entreegebied, is bewust gekozen om elke museumbezoeker in contact te brengen met de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het werk van de (inter)nationale kunstenaars die voor ‘Sensory Spaces’ worden uitgenodigd, is niet of nauwelijks in Nederland tentoongesteld. Voor ieder van hen is dit de eerste solo tentoonstelling in een Nederlands museum. Ze worden geselecteerd op kwaliteit en de relevantie van hun werk voor ‘Sensory Spaces’. Bij iedere tentoonstelling verschijnt een tweetalige publieksbrochure met een essay van de conservator. De Duitse Sabine Hornig (1964) zal in oktober als tweede genodigde de ruimte naar haar hand zetten.

Hedendaagse kunst in het museum en in de Onderzeebootloods
‘Sensory Spaces 1- Oscar Tuazon’ valt samen met de jubileumtentoonstelling ‘25 jaar Stadscollectie Rotterdam’ in het museum en ‘XXXL Painting’ in de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam.

De reeks ‘Sensory Spaces’ is mogelijk gemaakt door AMMODO. Het team van conservatoren moderne en hedendaagse kunst dat bij ‘Sensory Spaces’ is betrokken, bestaat uit: Francesco Stocchi, Saskia van Kampen-Prein en Noor Mertens.

Binnenkort verschijnt op ARTtube een interview met Oscar Tuazon.
 

Terug