De stad, de kunstenaars en het museum

Jeroen Eisinga, Springtime 2010-2011 Daan van Golden, Youth is an art, 1997 Atelier Van Lieshout, Wombhouse, 2004

De stad, de kunstenaars en het museum
25 jaar Stadscollectie Rotterdam
8 juni t/m 1 september 2013

In de grootste museumzalen van Museum Boijmans Van Beuningen is deze zomer werk te zien van internationaal gerenommeerde hedendaagse kunstenaars met de stad Rotterdam als bakermat voor hun artistieke carrière. Werken van onder anderen Atelier Van Lieshout, Daan van Golden en Jeanne van Heeswijk bieden een afspiegeling van 25 jaar verzamelbeleid van de Stadscollectie Rotterdam.

Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van de Stadscollectie Rotterdam, een verzameling bestaande uit voornamelijk naoorlogse en hedendaagse kunst, vindt in Museum Boijmans Van Beuningen een grote zomertentoonstelling plaats. Deze expositie bestaat uit een selectie van ruim dertig kunstwerken van Rotterdams talent, waaronder ook werk van enkele hedendaagse Rotterdamse kunstenaars die nog niet vertegenwoordigd zijn in de Stadscollectie. Deze categorie kunstwerken vormt een vooruitblik: ze laten zien hoe de Stadscollectie er in de toekomst mogelijk uit ziet. ‘De stad, de kunstenaars en het museum’ toont uit elk jaar van de geschiedenis van de Stadscollectie een aankoop. De Bodonzalen van circa 1500m2 bieden deze zomer ruimte aan sculpturen en monumentale kunstinstallaties zoals ‘Wombhouse’ van Atelier Van Lieshout (aankoop 2011) en de eerste video-installatie ‘EMMDM’ van Erik van Lieshout (aankoop 1999). Daarnaast zijn tweedimensionale werken, video’s en films te zien, zoals de film ‘Springtime’ van Jeroen Eisinga (aankoop 2012).

Stadscollectie Rotterdam
Op 1 januari 1988 werd de eerste Stadsollectie van Nederland opgericht: de Stadscollectie Rotterdam. Rotterdam is altijd een springplank geweest voor nationaal en internationaal
kunstenaarstalent. Stadconservator Saskia van Kampen-Prein over het huidige Rotterdamse kunstklimaat: “Ondanks de bezuinigingen, die de instellingen en kunstenaars hard hebben getroffen, bruist Rotterdam van energie en artistiek talent. Dit heeft voornamelijk te maken met de creatieve en ondernemende houding van veel Rotterdammers.” Over het belang van de Stadscollectie zegt directeur Sjarel Ex: “De Stadsconservator is een ambassadeur van het museum in de stad en een ambassadeur van de kunstenaars in het museum. Ook een nationaal en internationaal museum kan niet bestaan zonder verankering in zijn eigen artistieke kring.”

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie, ‘De stad, de kunstenaars en het museum. 25 jaar Stadscollectie Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen’. Deze laat de bijzondere band zien tussen het museum en de lokale kunstenaars en het belang van deze band voor het toekomstige Rotterdams kunstbeleid. De publicatie bevat een rijkgeïllustreerde bestandscatalogus van circa 800 kunstwerken die het museum in 25 jaar verzamelde en essays van diverse stadsconservatoren. Vanaf 8 juni te koop in de museumwinkel, via webshop.boijmans.nl en in diverse boekhandels, prijs €39,50.

De Stadcollectie Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam.
 

Terug