Jozef terug bij Maria! Eeuwenoud schilderij ontdekt

Schets drieluik met Jozef. Geertgen tot Sint Jans, Jozef, ca. 1485. Historisches Museum der Stadt Frankfurt am Main. Geertgen tot Sint Jans, De aanbidding van de koningen, drieluik, ca. 1485. Praag, Národní Galerie
Schets drieluik met Jozef. Geertgen tot Sint Jans, Jozef, ca. 1485. Historisches Museum der Stadt Frankfurt am Main. Geertgen tot Sint Jans, De aanbidding van de koningen, drieluik, ca. 1485. Praag, Národní Galerie

PERSBERICHT
3 april 2008

Ruim vijfhonderd jaar geleden schilderde Geertgen tot Sint Jans, de belangrijkste Hollandse meester van de vijftiende eeuw, het drieluik De aanbidding van de koningen. In de loop der eeuwen raakten delen van dit werk verloren. Jozef raakte gescheiden van Maria en kind. Onlangs is in Duitsland het missende paneelstuk ontdekt en nu kan de losgezaagde Bijbelse timmerman weer thuiskomen. Vandaag herneemt hij in de tentoonstelling Vroege Hollanders in Museum Boijmans Van Beuningen zijn plaats aan de zijde van Maria.

Ontdekking
Een Duitse conservator kreeg onlangs bij toeval een foto onder ogen van een schilderijtje uit het Historisches Museum in Frankfurt. Hij zag dat de mannenfiguur stilistisch sterk overeenkwam met het vijftiende-eeuwse drieluik De aanbidding van de koningen van Geertgen tot Sint Jans, nu te zien op de tentoonstelling Vroege Hollanders in Museum Boijmans Van Beuningen. Van het drieluik, afkomstig uit een Praags kasteel, is bekend dat er ooit delen van werden afgezaagd. Het paneeltje uit Frankfurt stond te boek als negentiende-eeuws en de veronderstelling van de Duitse conservator leek hoogst onwaarschijnlijk, maar de nieuwsgierigheid van de Rotterdamse tentoonstellingsmakers was gewekt. En het onmogelijke bleek mogelijk. Uit onderzoek kwam naar voren dat het inderdaad om de missende Jozeffiguur gaat. Hiermee is een stukje van de ontbrekende delen na eeuwen hervonden.

Hereniging
De twee musea en het kasteel zijn zeer verheugd over deze ontdekking en vinden dat het ontdekte paneeltje niet kan ontbreken op de tentoonstelling Vroege Hollanders. Schilderkunst van de late Middeleeuwen in Rotterdam. Vandaag, donderdag 3 april, wordt Jozef na eeuwen herenigd met Maria en kind. Jozef staat bescheiden in de achtergrond van de voorstelling, vergelijkbaar met zijn plaats op een aantal andere panelen van dezelfde schilder. De schilderijen zijn nog tot en met 25 mei 2008 te bewonderen in Museum Boijmans Van Beuningen.

Vroege Hollanders
Van de talloze schilderijen die in de late Middeleeuwen in Holland werden gemaakt, zijn er dankzij de beeldenstorm, oorlogen en andere verwoestingen wereldwijd nog maar negentig over. Tweederde van deze schilderijen is nu te zien op de tentoonstelling Vroege Hollanders. De twaalf panelen van Geertgen tot Sint Jans vormen het hoogtepunt van de tentoonstelling. Hij schilderde religieuze voorstellingen, maar de afgebeelde figuren zijn heel menselijk. Deze realistische stijl was typisch Hollands en maakt dat zijn panelen ook nu nog weten te ontroeren. Voor de tentoonstelling komen tientallen zeldzame bruiklenen van over de hele wereld samen met meesterwerken uit Nederlandse collecties. De panelen zijn zo kwetsbaar dat een dergelijk overzicht nooit meer getoond zal worden.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum en met steun van hoofdbegunstiger de Turing Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Rabobank Rotterdam.

 
Video van aankomst ontdekt Middeleeuws schilderij

Terug