Win een trip naar de studio van Jeff Koons

Jeff Koons, Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta), 1994-2008, verchroomd roestvrij staal met transparante kleurencoating, 212.1 x 196.9 x 152.4 cm (6,4 m3). Bert Kreuk Collectie. Foto: Femke Hoogland Jeff Koons, Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta), 1994-2008, verchroomd roestvrij staal met transparante kleurencoating, 212.1 x 196.9 x 152.4 cm (6,4 m3). Bert Kreuk Collectie. Foto: Femke Hoogland

Persbericht

Win een trip naar de studio van Jeff Koons

Rondom Pasen maken bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen kans op een trip naar New York. Tijdens deze reis openen de deuren van de beroemde studio van kunstenaar Jeff Koons speciaal voor de winnaar. Aanleiding voor de wedstrijd is het reuze paasei, Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) van Jeff Koons dat sinds kort te zien is in Rotterdam.

Musea wereldwijd stonden in de rij om het immens grote glimmende oranje ‘paasei’ met magenta strik, ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)’ (1994-2008) van kunstenaar Jeff Koons (1955) te tonen. De eigenaar van het werk koos echter voor Museum Boijmans Van Beuningen vanwege de speciale band met het museum en Rotterdam. Het ei weegt tweeduizend kilo, is vele miljoenen euro’s waard en is de komende jaren te zien in het entreegebied van het museum.

Wedstrijd
Tot en met 9 april maken bezoekers van het museum kans op een kijkje in de studio van Jeff Koons in New York. Tijdens deze mini-trip maakt de winnaar ook een speciale avondveiling van Sotheby’s mee, waarin kostbare kunstwerken zoals die van Koons worden geveild. Bezoekers van het museum kunnen invullen waarom zij, net als in het verhaal van Sjakie en de Chocoladefabriek, op reis willen naar de plek waar het allemaal gebeurt: de studio van een van ‘s werelds beroemdste hedendaagse kunstenaars. Op dinsdag 10 april worden drie kaarten getrokken. Degene met de beste motivatie wint de geheel verzorgde trip.

Jeff Koons
Koons staat bekend om zijn immense objecten zoals gigantische konijnen en door engeltjes begeleide varkens waarmee hij tot voor kort de ranglijst van bestbetaalde kunstenaar ooit aanvoerde. De kunstenaar is meester in het uitvergroten van alledaagse objecten tot enorme proporties. Zijn ‘new-pop-art-achtige’ werken zijn kritiekloze uitvergrotingen van de consumptiemaatschappij. Hij weet met zijn creaties hoge en lage cultuur samen te brengen in objecten die verleidelijk zijn, maar tegelijkertijd überkitsch. Zijn New Yorkse studio waar ruim 80 man werkzaam is doet denken Andy Warhols Factory uit de jaren zestig.

Celebration Series
De tien gigantische eieren van Jeff Koons maken deel uit van zijn fameuze ‘Celebration Series’ waarmee hij in 1994 begon. Vijf van de eieren hebben een glad oppervlak: de zogenaamde ‘Smooth Eggs’. De overige vijf heten 'Baroque Egg’ en zien eruit alsof ze in kreukelige folie zijn verpakt. Het ontwerp lijkt op het eerste gezicht banaal, maar staat onder meer voor (weder)geboorte en vruchtbaarheid; terugkerende thema’s in het werk van de kunstenaar. De coating van de eieren is laag over laag en met de hand aangebracht om een zo glanzend mogelijk effect te bereiken. Deze techniek is ontleend aan de auto-industrie. Koons maakte in veertien jaar tien eieren. Aan ieder Egg is door meerdere medewerkers een jaar lang gewerkt. Ieder kunstwerk maakt deel uit van belangrijke privécollecties, zoals die van François Pinault en Damien Hirst. Geen enkel ei is opgenomen in een museumcollectie. Andere bekende sculpturen uit de ‘Celebration Series’ zijn: ‘Balloon Dog’, ‘Hanging Heart’ en ‘Diamond’. Naast sculpturen bevat deze serie ook een reeks olieverfschilderijen. De Celebration werken waren eerder te zien in onder meer Versailles (Parijs), Neue National Galerie (Berlijn) en op het dak van The Metropolitan Museum (New York). Alle creaties uit de ‘Celebration Series’ zijn technisch tot in de puntjes uitgevoerd.

Met dank aan Bert Kreuk Collectie en de studio van Jeff Koons. De wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door veilinghuis Sotheby’s.

Terug