Jeff Wall - Children

Jeff Wall - Children, 1988, bruikleen H+F Mecenaat Tentoonstellingsbeeld 'Han Nefkens - 10 jaar mecenas', 2011, Foto; Lotte Stekelenburg

Persbericht

Jeff Wall - Children
tot en met 1 januari 2013

In 2008 ontving Museum Boijmans Van Beuningen het werk ‘Children’ van Jeff Wall als promised gift van Han Nefkens. Deze installatie bestaat uit verschillende cirkelvormige lichtbakken met foto’s van kinderen met verschillende etnische achtergrond. Het werk is vanaf nu weer te zien bovenaan de Robbrechttrap.

‘Children’ is een zeer bekend werk van de Canadese kunstenaar Jeff Wall en is één van de weinige werken van hem in Nederland. De foto’s van negen verschillende kinderen uit 1988 waren bedoeld om op de wanden van een speelpaviljoen in de Rotterdamse wijk Ommoord te hangen. Deze plannen zijn gesneuveld en in 2003 kocht Han Nefkens deze foto’s. In 2008 besloot Han Nefkens ze aan Museum Boijmans Van Beuningen in bruikleen te geven. Het werk is eerder in het museum te zien geweest, onder meer bij de overzichtstentoonstelling Han Nefkens - 10 jaar mecenas in 2011.

H+F Mecenaat
De Stichting H+F Mecenaat, opgericht in 2005, was een exclusief vijfjarig samenwerkingsverband van verzamelaar Han Nefkens met Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het H+F Mecenaat stimuleerde op internationaal niveau hedendaagse kunst en kunstenaars en bracht ze onder de aandacht van een nieuw publiek. Han Nefkens heeft verschillende werken die uit dit initiatief zijn ontstaan bij Museum Boijmans Van Beuningen ondergebracht als langdurig bruikleen en promised gift. Op meerdere manieren wordt het H+F Mecenaat gecontinueerd. Onlangs doneerde Han Nefkens, wederom als promised gift, een drietal fotowerken van Shirana Shahbazi en de film ‘1395 Days without Red’ van Anri Sala en Sejla Kameric.

Han Nefkens Fashion Award
Sinds 2010 huisvest Museum Boijmans Van Beuningen Fashion on the Edge, een initiatief van Han Nefkens en José Teunissen. In het najaar van 2012 is in het museum een presentatie van modeontwerper Rejina Pyo (Korea 1983) te zien. Pyo won de Han Nefkens Fashion Award 2012 en verdient hiermee een geldbedrag van €25.000.
De Han Nefkens Fashion Award werd opgericht in 2008 en is onderdeel van H+F Fashion on the Edge. Dit initiatief richt zich op ontwerpers die op het grensvlak van mode en kunst werken. De eerste winnaar van deze prijs was de Belg Christophe Coppens met de installatie No References. In 2010 presenteerde winnaar Charles LeDray zijn installatie MENS SUITS in het museum.

Terug