De toren van Babel tijdelijk in het Louvre

Pieter Bruegel de Oude, De Toren van Babel, Museum Boijmans Van Beuningen
Pieter Bruegel de Oude, De Toren van Babel, Museum Boijmans Van Beuningen

PERSBERICHT
4 februari 2008

Bruegels wereldberoemde schilderij ‘De toren van Babel' is tijdelijk te bezichtigen in het Musée du Louvre in Parijs. Museum Boijmans Van Beuningen leent dit werk uit ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Babylon' van 14 maart tot en met 2 juni 2008. Omdat het 'Rotterdamse' kunstwerk een sleutelstuk vormt in deze tentoonstelling heeft het museum een uitzondering gemaakt op zijn uitleenbeleid. Daardoor is het werk straks te zien in het museum in de Franse hoofdstad dat dagelijks 18.500 bezoekers ontvangt.

In verband met deze bruikleen aan het Louvre is ‘De toren van Babel' van 25 februari tot 10 juni 2008 niet te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Voor regelmatige bezoekers is dat een vreemde gewaarwording. ‘De toren van Babel' hangt al sinds jaar en dag aan het begin van de collectieopstelling die loopt van de middeleeuwen tot aan de hedendaagse kunst. De museumnaamgever, D.G. van Beuningen, liet het werk in 1958 na aan het museum.

In ruil voor Erasmus
In ruil voor ‘De toren van Babel' ontvangt Museum Boijmans Van Beuningen van het Louvre ter gelegenheid van de grote Erasmustentoonstelling in het najaar van 2008 enkele topwerken van onder anderen Hans Holbein de Jonge en Quinten Matsys.
Desiderius Erasmus (1466–1536) is één van de grootste Nederlanders aller tijden. De tentoonstelling 'Erasmus en de kunst van zijn tijd' laat zien waarom iedereen zijn naam nu nog kent. Belangrijke elementen van zijn gedachtegoed zoals godsdienst, satire, oorlog en opvoeding worden belicht aan de hand van schilderijen uit binnen- en buitenland. Sommige van deze stukken waren niet eerder in Nederland te zien.
De Erasmustentoonstelling is te zien van 8 november 2008 tot en met 8 februari 2009.

De toren van Babel door Geert Mul
In de periode dat ‘De toren van Babel’ van Bruegel niet te zien is in Rotterdam presenteert de Rotterdamse kunstenaar Geert Mul (1965) zijn speciaal voor het museum ontwikkelde installatie 'Horizons', waarin de ‘De toren van Babel’ de hoofdrol speelt.

Terug