Boijmans on tour

John Bock - Pozellan Isoschizo Küchentat des neurodermitischen Brockenfalls im Kaffeestrude (still) (2001) Cyprien Gaillard - View of Sighthill Cemetery (2008) Aernout Mik - Refraction (still) (2004) Joachim Patinir - Landschap met de brand van Sodom en Gomorra (1515 - 1525)

Boijmans on Tour
3 februari 2012

Dit voorjaar openen twee tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen in het buitenland. Vanaf 16 februari presenteert İstanbul Modern een grote collectie tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ en vanaf 1 maart is een selectie hedendaagse surreële tekeningen te zien in het Institut Néerlandais in Parijs. Beide tentoonstellingen zijn samengesteld door directeur Sjarel Ex.
 

La La La Human Steps
İstanbul Modern
16 februari - 6 mei 2012
www.istanbulmodern.org
Hedendaagse surreële tekeningen uit Rotterdam
Institut Néerlandais Parijs
1 maart - 13 mei 2012
www.institutneerlandais.com


Beide instituten nodigden het museum uit om een tentoonstelling te maken samengesteld uit de eigen collectie. De tentoonstelling in İstanbul Modern vindt mede plaats in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

‘La La La Human Steps’ toont werken van 28 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars rondom het thema Human Encounters. De Parijzenaren kunnen genieten van tekeningen van 17 hedendaagse kunstenaars die in de surreële traditie werken. Bijna alle werken in beide tentoonstellingen zijn in de afgelopen acht jaar verzameld door Museum Boijmans Van Beuningen.

La La La Human Steps
Vanaf 16 februari presenteert Museum Boijmans Van Beuningen in Istanbul een tentoonstelling van kunstenaars waarvan de werken zich in historische, persoonlijke of maatschappelijke zin verhouden tot het mensbeeld. Hierin staan onderwerpen centraal als verlangen, nieuwsgierigheid, falen, wanhoop, verraad en confrontaties. Naast oude schilder- en prentkunst, waaronder een werk van Joachim Patinir over Sodom en Gomorra, is vooral moderne en hedendaagse kunst te zien. Het museum presenteert recent aangekocht werk van onder meer Erik van Lieshout, John Bock, Andro Wekua, Guido van der Werve, Cyprien Gaillard, Aernout Mik, alsmede bijzondere werken van onder anderen Bruce Nauman, Bas Jan Ader en Vito Acconci.

Close encounters
De ontmoeting, Human Encounters, is een belangrijk thema in de (kunst)geschiedenis. ‘La La La Human Steps’ is samengesteld rondom drie soorten ontmoetingen. Encounters in History toont de historische basis, met onder meer 16de eeuwse fantasie prenten van Turken uit het Ottomaanse Rijk. In Personal Encounters is een serie werken ondergebracht waarin de mens wordt geconfronteerd met zijn eigen ik en waarin La Condition Humaine centraal staat. Zoals een videowerk van Erik van Lieshout, waarin hij een Chinese vriendin Engels leert en tegelijkertijd probeert te verleiden. Dit thema is ook aanwezig in een gefilmde performance van Vito Acconci, waarin hij probeert geblinddoekt objecten te vangen die naar hem worden gegooid. De confrontatie van de mens met maatschappij in de publieke ruimte is het derde thema in Public Encounters. Een goed voorbeeld binnen dit onderdeel is het werk van de Franse kunstenaar Cyprien Gaillard. Hij toont in zijn film hoe twee groepen Russische hooligans elkaar te lijf gaan in een soort Middeleeuws gevecht. In Istanbul is ook het epische werk van Yang Fudong te zien, die de eenzaamheid van de intellectueel verbeeldt.

In de tentoonstelling is ook op enkele schermen filmfragmenten te zien van de dans performance ‘Amelia’, naar een choreografie van de oprichter en artistiek directeur van de Canadese dansgroep La La La Human Steps Édouard Lock. De naam van deze Canadese dansgroep, waaraan de tentoonstelling zijn titel ontleent, geldt als een metafoor van de thema’s in deze tentoonstelling. ‘Amelia’ bestaat uit veertien choreografieën van Édouard Lock, met muziek van Lou Reed, waarin aanstoten en afstoten, menselijk contact, wederzijds begrip en onbegrip, hoop en wanhoop zijn verbeeld.

Hedendaagse surreële tekeningen in Parijs
Vanaf 1 maart presenteert Institut Néerlandais een selectie van ruim zeventig hedendaagse tekeningen van zeventien kunstenaars uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum bouwde in de afgelopen jaren een internationale collectie op met werk van ‘rastekenaars’ als Ewoud van Rijn, Paul van der Eerden, Peter Feiler, Oscar de las Flores, Charles Avery, Paul Noble en Charlie Roberts. Werk dat voortkomt uit een specifiek of fantastisch wereldbeeld en in enkele gevallen ook kan worden beschouwd als een vorm van automatische verbeelding. Deze surreële kwaliteit van het werk staat centraal in de selectie. Hiermee zet Museum Boijmans Van Beuningen de traditie van het verzamelen van werken van kunstenaars als Dalí, Magritte, Delvaux, Tanguy en Zurn voort.

Extra informatie:

İstanbul Modern - Rotterdam
İstanbul Museum voor Moderne Kunst presenteert in Rotterdam een tentoonstelling met hedendaagse kunst uit de eigen collectie, samengesteld door hoofdconservator Levent Çalıkoğlu, te zien van 10 maart tot en met 10 juni 2012 in Rotterdam. Aansluitend opent op 2 juni in de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam een tentoonstelling met nieuw werk van de - in Istanbul geboren - kunstenaar Sarkis.

‘İstanbul Modern – Rotterdam’ is ondersteund door de Turkse overheid in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

De tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ in Istanbul wordt ondersteund met een financiële bijdrage van Fiba Banka. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. De catalogus ‘La La La Human Steps, A Selection from the Collection of Museum Boijmans Van Beuningen’ is te koop in İstanbul Modern Store. De catalogus kan besteld worden met een bestelformulier via dukkan@istanbulmodern.org, verkoopprijs vanaf 60 TL (inclusief verzendkosten).

De tentoonstelling ‘Hedendaagse surreële tekeningen uit Rotterdam’ in Parijs is tevens geopend tijdens ‘Drawing Now Paris – Salon de dessin contemporain 2012’.

Terug