Jurydebat en uitreiking Rotterdam designprijs 2011

Logo Rotterdam Designprijs

Persbericht

Jurydebat en uitreiking Rotterdam designprijs 2011
Tentoonstelling Rotterdam designprijs 2011
26 november 2011 – 12 februari 2012

Van het Vlaamsch Broodhuys, tot kostuums voor de Black Eyed Peas; de nominaties van de Rotterdam designprijs waren nooit eerder zo divers. Op zondag 12 februari worden de winnaars van de Rotterdam designprijs 2011 en de Premsela Publieksprijs op feestelijke wijze bekend gemaakt.

De tweejaarlijkse tentoonstelling van de Rotterdam designprijs opende op vrijdagavond 25 november de deuren. De vijftien werken, aangedragen door vijf scouts, zijn op een unieke manier geëxposeerd in een bijzonder vormgegeven tentoonstelling. Door de uiteenlopende visies op design van de scouts, is een zeer gevarieerde lijst van genomineerden ontstaan. Van een opera met microscopische wormpjes tot voorstellen voor de Markt van Morgen.
 

Curator Sophie Krier nomineert:
- Matthijs Munnik, Microscopic Opera                         
- Monique van Heist, hellofashion       
- Ester van de Wiel, eetbaar landschap,
NuHier en Werkplaats Buijtenland

Industrieel ontwerper Matthijs van Dijk nomineert:
- NRC Media, NRC Handelsblad en NRC Next
- Philips, MyAmbiance LED-lampen
- Dimitri Roels, Vlaamsch Broodhuys
 
Modevormgever Aziz Bekkauoi nomineert:
- Bart Hess, diverse ontwerpen
- Rogier van der Heide, diverse lichtprojecten
- Pieke Bergmans, light Blubs en inrichting Llove Hotel
Ontwerpduo Blom&Moors nomineert:
- Jeanne van Heeswijk, Freehouse
- Rietveld Landscape, Vacant NL ‘where architecture meets ideas’
- Waag Society, Open design
 
Grafisch ontwerper Joost Grootens nomineert:
- Catalogtree, TouchDoc ‘Money & Speed - Inside The Black Box’
- Hans Gremmen, diverse fotoboeken en projecten
- Piet Hein Eek, De Fabriek


Jurydebat

Een internationale jury, bestaande uit Susan Szenasy, hoofdredacteur van Metropolis Magazine (NY), Sebastian Wrong, ontwerper en creatief directeur van Established and Sons, en Lars Müller, grafisch ontwerper en uitgever van Lars Müller Publishers, kiest de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011. Tijdens het jurydebat, voorafgaand aan de bekendmaking, zetten zij hun persoonlijke visies op de nominaties en op de aanpak van de prijs uiteen. Moderator Sarah Meuleman ziet erop toe dat zowel scouts als genomineerden een reactie kunnen geven. Dit debat is Engelstalig en komt als videoverslag op designprijs.nl Rond 15.00 uur maakt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011, met een geldprijs van15.000 Euro, bekend. Johan Kleyn, voorzitter van de Raad van Toezicht van Premsela onthult wie de meeste publieksstemmen heeft gekregen en daarmee de Premsela Publieksprijs ter waarde van 5.000 Euro wint.

Agenda
De Rotterdam designprijs bestaat niet slechts uit een tentoonstelling en debatten in het museum. De wedstrijd leeft ook op TV, bij de designbeurs Object Rotterdam en online.
- t/m zaterdag 11 februari: stemmen voor de Premsela Publieksprijs.
- Donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 februari: talkshows met vakmensen waarin de laatste stemming voor de Premsela Publieksprijs wordt gepolst op de beursvloer van Object Rotterdam om 15.30 uur.
- Zondag 12 februari: debat en de uitreiking vanaf 13.30 uur in Museum Boijmans Van Beuningen.

Partners
De Rotterdam designprijs 2011 wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdam designprijs 2011 is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Terug