2011, een goed jaar voor Boijmans

foto: Lotte Stekelenburg Overzicht van ‘Marijke van Warmerdam - Dichtbij in de verte’, met ‘Le retour du chapeau’ (1998) en ‘Handstand’ (1992).  Foto: Lotte Stekelenburg foto: Fred Ernst

Persbericht

2011, een goed jaar voor Boijmans
30 december 2011

Ruim 272.000 mensen (60.000 boven de prognose) bezochten de presentaties die het museum in het eigen gebouw en in de Onderzeebootloods organiseerde.

Het museum werkte succesvol aan een nieuw collectiegebouw en voerde tal van verbeteringen door in het beheer van de verzamelingen. Sinds de zomer is De Collectie Verrijkt in 35 zalen van het Van der Steurgebouw te zien. Het bezoek aan tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen in het buitenland was zeer hoog, evenals het internetbezoek aan het museum, dat opnieuw met tienduizenden personen toenam.

Presentaties

Bijzondere animatiefilms van de Zweedse Nathalie Djurberg, prachtige projecties in Schoonheid in de Wetenschap, intrigerende installaties van Gabriel Lester en de verstilde filmloops van Marijke van Warmerdam, naast een surrealistische ervaring in de Onderzeebootloods. In 2011 genoten ruim 272.000 bezoekers van de tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen.

Boijmans op locatie

Museum Boijmans Van Beuningen ging dit jaar op reis. ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ was te zien in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, en werd bezocht door 162.000 mensen. De modetentoonstelling ‘The Art of Fashion’ uit 2009 reisde naar Wolfsburg en de tentoonstelling over Johan Thorn Prikker was te zien in Düsseldorf. Inclusief deze buitenlandse tentoonstellingslocaties komt de teller voor Museum Boijmans Van Beuningen in 2011 uit op 478.000 bezoekers.

Herkomst bezoekers
Het publiek van Museum Boijmans Van Beuningen is als volgt verdeeld: 30% van het publiek is afkomstig uit de regio Rotterdam, 50% is afkomstig uit de rest van Nederland en 20% bestaat uit buitenlandse toeristen. Ook online weet het museum publiek aan zich te binden: het museum heeft meer dan 6.400 Facebook fans en meer dan 10.000 volgers op Twitter.

Ruim 41.000 jongeren brachten zelfstandig of in schoolverband een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen. De Turingbus, die Rotterdamse schoolkinderen gratis van school naar het museum rijdt en weer terug, was een belangrijke factor voor het succes van het educatieve programma. Ruim 1900 kinderen bezochten het museumplein op Jeugdvakantieland in Ahoy, dat het museum samen met Villa Zebra en museum Rotterdam organiseerde.

De diverse online activiteiten, van www.boijmans.nl tot ArtTube, de online collectie en Alma trokken bijna 725.000 bezoekers, waarvan 21% vanuit het buitenland.

Collectie en onderzoek

Sinds april toont het museum in samenwerking met Vereniging Rembrandt zijn verzameling oude en modern klassieke schilderkunst onder de noemer ‘De Collectie Verrijkt’. De eigen collectie wordt gedurende drie jaar verrijkt met ruim twintig topstukken uit binnen- en buitenland.

In 2011 werden enkele grote conservering- en inventarisatie projecten voltooid. Het museum publiceerde onder meer over de Van Meegeren affaire en bracht een tweetalige online publicatie uit over de Collectie Koenigs. Dankzij steun van de BankGiro Loterij en de Mondriaan Stichting konden enkele belangrijke aankopen worden gedaan, zoals de Metronoom van Dalí die door Alfred Hitchcock is gebruikt in de film Spellbound. Het museum verstrekte ruim 250 bruiklenen aan musea in binnen- en buitenland.

Collectiegebouw

Het museum zal in 2016 verlost zijn van de langdurige depotproblemen voor de collectie. Dan openen de deuren van het Collectiegebouw. De gemeente Rotterdam heeft 25 miljoen toegezegd voor dit nieuwe gebouw in het Museumpark. Dit nieuwe gebouw wordt een boegbeeld van het innovatieve karakter van Rotterdam, een gebouw waar samenwerking tussen privaat en publiek centraal staat en dat bijdraagt aan de verlevendiging van de binnenstad. In dit gebouw krijgen naast de museumcollectie, ook galeries en verzamelaars ruimte om hun collecties onder te brengen en gebruik te maken van museale expertise. Het Collectiegebouw zal voor publiek toegankelijk zijn.

Vooruitblik

In voorjaar 2012 staan bijzondere tentoonstellingen op het programma, zoals een eerste overzicht van de Frans-Israëlische kunstenaar Absalon. Design zal ook dit jaar weer een grote rol spelen in de programmering van het museum met onder andere een nieuwe opstelling van de collectie en een presentatie van het werk van Frans Dijkmeijer. De museumcollectie is ook in Parijs en Istanbul te zien en de tentoonstelling van Marijke van Warmerdam reist eerst naar Porto en dan naar Düsseldorf.

In de zomer opent in de Onderzeebootloods een installatie van de Turks/Armeense kunstenaar Sarkis en hopelijk realiseert het museum in het najaar de tentoonstelling ‘De weg van Van Eyck’. Op dit moment is het museum op zoek naar sponsoren en loopt de particuliere steunactie ‘De kring van Van Eyck’. Eveneens probeert het museum financiële steun te vinden voor Kunst4Kids via crowdfunding. Deze kindertentoonstelling is hopelijk in de voorjaarsvakantie van 2012 te zien.

Bezoekcijfers (t/m 29 december 2011)

Aantal bezoekers museum, incl. Onderzeebootloods: 272.101
Aantal bezoekers buitenland tentoonstellingen: 205.700
Aantal online bezoekers: 724.879

Terug