Verwante verzamelingen: prenten en tekeningen

Gavarni, Eigenaar, ca. 1860, verzameling W.

Persbericht

Verwante verzamelingen
Prenten en tekeningen uit het bezit van Jan en Wietse van den Noort

11 februari 2012 - 20 mei 2012

Museum Boijmans Van Beuningen brengt twee bijzondere verzamelingen voor het eerst bij elkaar dit voorjaar. De verzamelingen van Jan en Wietse van den Noort sluiten op elkaar aan en bieden een breed overzicht van de teken- en vooral prentkunst. Een uitgebreide selectie uit deze ‘verwante verzamelingen’ is te zien en wordt vergezeld van een publicatie.

De broers Jan en Wietse van den Noort, beiden onder meer jarenlang tekenleraar, verzamelen al ruim veertig jaar met hartstocht en kennis van zaken vooral kunstwerken op papier, in het bijzonder grafiek. De tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen geeft een gevarieerd beeld van het geheel van de verzamelingen van de twee broers, met werken van onder meer Rembrandt, Goya, Isabey, Daumier, Jongkind, Käthe Kollwitz, Redon, Kees van Dongen en Co Westerik. In de selectie ligt de nadruk op twee gebieden: de Franse prentkunst van de 19de eeuw, en de Nederlandse van rond 1900 en de 20ste eeuw. Deze onderwerpen vormen de zwaartepunten in deze tentoonstelling.

Franse en Nederlandse prentkunst

De opstelling geeft zoveel mogelijk een opeenvolging in de tijd. Aan het begin is een aantal voorbeelden van de oudere prentkunst van de 16de, 17de en 18de eeuw te zien. Vervolgens is een omvangrijke selectie tentoongesteld, waarin de veelzijdige Franse prentkunst van de 19de eeuw domineert, aangevuld met een aantal prenten van kunstenaars uit andere landen. In een van de zalen is uitsluitend werk van Nederlandse kunstenaars te zien. Deze selectie van Nederlandse kunstenaars begint met voorbeelden uit de tweede helft van de 19de eeuw en sluit af met grafiek en tekeningen uit onze tijd.

Publicatie
Hans Locher, voormalig directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag, heeft in samenspraak met Jan en Wietse van den Noort zowel deze tentoonstelling samengesteld als de rijk geïllustreerde publicatie, die te koop is in de museumwinkel en online in de webshop.

Terug