Tentoonstelling 16de-eeuwse kunstenaar Maarten van Heemskerck

Maarten van Heemskerck, Zelfportret met Colosseum, 1553. Olieverf op paneel. Fitzwilliam Museum, Cambridge

Persbericht

Tentoonstelling 16de-eeuwse kunstenaar Maarten van Heemskerck
8 december 2011

Dit voorjaar is in Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling over Maarten van Heemskerck te zien. De tentoonstelling schetst een beeld van de klassieke inspiratiebronnen van de 16de-eeuwse kunstenaar en de rol die hij en zijn tijdgenoten speelden in de herwaardering van de antieken.

Museum Boijmans Van Beuningen toont dit voorjaar prenten, schilderijen en tekeningen van Maarten van Heemskerck (1498-1574), verdeeld over twee zalen. Aan de hand van een aantal schetsen die Van Heemskerck maakte tijdens zijn verblijf in Rome, zijn de inspiratiebronnen van de Haarlemse kunstenaar inzichtelijk gemaakt. Het middelpunt van de tentoonstelling is het olieverfschilderij ‘Zelfportret met Colosseum’, geschilderd door Van Heemkerck in 1553, dat speciaal voor deze tentoonstelling uit het Fitzwilliam Museum in Cambridge komt.

Romereis
In 1532 begon Maarten van Heemskerck aan zijn reis naar Rome, waar hij zich liet inspireren door de overblijfselen uit de klassieke oudheid en het werk van de grote meesters uit de Italiaanse renaissance. In schetsboeken legde hij zijn studies naar klassieke architectuur, ruïnes en antieke beelden vast. Met zijn reis trad hij in de voetsporen van beroemde voorgangers, zoals Jan Gossaert (circa 1478-1532) en zijn leermeester Jan van Scorel (1495-1562).

Zelfportret met Colosseum
Jaren na zijn terugkeer uit Rome schilderde Maarten van Heemskerck ‘Zelfportret met Colosseum’ (1553). Op dit schilderij is zijn zelfportret te zien, met op de achtergrond een schilderij van de ruïne van het Colosseum: volgens de kunstenaar hét symbool voor het oude Rome. Voor de ruïne is een schetsende figuur afgebeeld, die grote gelijkenis vertoont met de kunstschilder zelf. Dit ‘schilderij in een schilderij’ getuigt van de invloed van de klassieke oudheid op het oeuvre van de kunstenaar en vormt de basis voor de selectie werken in de tentoonstelling.

Klassieke citaten
De impressies die Maarten van Heemskerck opdeed tijdens zijn verblijf in Rome zijn vaak terug te vinden in de latere bijbelse en mythologische voorstellingen, allegorieën en portretten. In de schilderijen en prenten in de tentoonstelling zijn klassieke beeldelementen met een moralistische boodschap, literaire thema’s uit de oudheid of het klassieke ideaal van de menselijke anatomie zichtbaar. De prenten van Maarten van Heemskerck leverden een aanzienlijke bijdrage aan het verspreiden van de Italiaanse renaissance in de noordelijke Nederlanden.

Brochure
Bij de tentoonstelling is een informatiebrochure beschikbaar, die de lezer aan de hand van schetsen van Van Heemskerck een visuele tour door het oude Rome biedt. De brochure bevat zowel Nederlandse als Engelse tekst.

De conservator vertelt
Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseert het museum een middag waarop de conservator vertelt over Maarten van Heemskerck en zijn inspiratiebronnen.

De tentoonstelling Maarten van Heemskerck - het oude Rome herleeft is mede mogelijk gemaakt dankzij een particuliere bijdrage.

Terug