Winnaar Han Nefkens Fashion Award bekend

Rejina Pyo London Fashionweek

Persbericht

Winnaar Han Nefkens Fashion Award bekend
2 december 2011

Een jury met daarin onder andere Viktor & Rolf heeft de winnaar bekend gemaakt van de derde editie van de Han Nefkens Fashion Award. De Koreaanse winnares Rejina Pyo ontvangt een bedrag van 25.000 euro en krijgt in het najaar van 2012 een presentatie in Museum Boijmans Van Beuningen.

Rejina Pyo (1983, Korea) heeft de Han Nefkens Fashion Award 2012 gewonnen. De derde editie van de tweejaarlijkse prijs is gericht op modeontwerpers uit niet-westerse en perifere Europese landen. De H+F Fashion on the Edge Foundation richt zich op ontwerpers die op het grensvlak van mode en kunst werken. Op 24 november maakte een speciale jury met daarin Viktor & Rolf, Penny Martin, mecenas Han Nefkens en modelector José Teunissen de keuze voor Pyo bekend. De prijs bestaat uit een najaarspresentatie in Museum Boijmans Van Beuningen in 2012 en een geldbedrag van 25.000 euro waarvan 15.000 euro bestemd is voor de tentoonstelling.

Winnares 2012
Rejina Pyo behaalde onlangs een master in ‘womens wear’ van het gerespecteerde Central Saint Martins in Londen. Haar afstudeercollectie combineerde op unieke wijze vloeibare vrouwelijke vormen met die van houten totemsculpturen. Pyo combineert kleur, volume en de verschillende materialen in een verhalende structuur met heidense elementen, aldus het jury rapport. Pyo’s werk is in verschillende magazines gepubliceerd waaronder Another magazine en de Italiaans Vogue, tijdens Pyo’s deelname aan de London Fashion Week. De unieke creaties waren onderdeel van de tentoonstelling 'ARRRGH! Monsters in Fashion’ in het Benaki Museum in Athene van curator Vassilis Zidianakis van ATOPOS CVC.

Award geschiedenis
De Han Nefkens Fashion Award is in 2008 opgericht. De eerste winnaar, de Belgische Christophe Coppens, ontwikkelde de installatie No References in Platform 21 in Amsterdam. De tweede Han Nefkens Fashion Award winnaar, Charles LeDray, presenteerde zijn installatie Mensuits, met de minuscule kleertjes, in 2010 in Museum Boijmans Van Beuningen. Rejina Pyo zal in september 2012 haar werk in het museum presenteren.

Langdurige bruiklenen
De Han Nefkens Fashion Award is onderdeel van H+F Fashion on the Edge Foundation. Deze stichting is een initiatief van schrijver en verzamelaar Han Nefkens (Rotterdam, 1954) die bijzondere mode-items verzamelt en participeert in projecten die de grenzen van mode verkennen. In 2010 sloot H+F Fashion on the Edge Foundation een vijfjarige overeenkomst met Museum Boijmans Van Beuningen. De aankopen van de Stichting worden, als langdurige bruiklenen, in het museum ondergebracht. Nefkens: “Voor mij draait het niet zozeer om het bezitten van een kunstwerk, maar om het delen van een visie met anderen.” Nefkens is tevens initiatiefnemer van de ArtAids Foundation, een stichting die via kunst aids gerelateerde onderwerpen aanvecht. In juni 2011 ontving Nefkens de Zilveren Anjer uit handen van Koningin Beatrix.

The Art of Fashion
De afgelopen zes jaar bouwde H+F Fashion on the Edge Foundation een collectie op met werken van belangrijke ontwerpers. In 2009 initieerde de stichting in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling The Art of Fashion: Installing Allusions, die het raakvlak tussen kunst en mode verkende. Voor die tentoonstelling kregen Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Naomi Filmer, Christophe Coppens en Anna-Nicole Ziesche de gelegenheid om een speciaal werk te maken. Dit jaar was de tentoonstelling te zien in het Kunstmuseum in Wolfsburg, Duitsland.

Terug