Rotterdam designprijs 2011

Logo Rotterdam designprijs 2011

Persbericht

Rotterdam designprijs 2011
26 november 2011 - 12 februari 2012

Op vrijdagavond 25 november worden de vijftien nominaties voor de Rotterdam designprijs 2011 bekend gemaakt. Diezelfde avond wordt in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling met de werken van de genomineerden officieel geopend en kan het publiek zijn stem uitbrengen voor de Premsela Publieksprijs.

De tweejaarlijkse tentoonstelling van de Rotterdam designprijs wordt op vrijdagavond 25 november officieel geopend met het bekendmaken van de genomineerden. De winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 wordt gekozen door een internationale jury. Meer dan twee maanden lang kan ook het publiek in Museum Boijmans Van Beuningen de werken van de vijftien ontwerpers en kunstenaars bekijken en beoordelen. Op 12 februari wordt tijdens een slotdebat in het museum de winnaar van zowel de Rotterdam designprijs als de winnaar van de Premsela Publieksprijs bekend gemaakt

Artistiek leider Joanna van der Zanden: ‘Ik weet zeker dat deze editie zorgt voor een levendig debat over de betekenis van design. Doordat scouts ieder hun eigen criteria hebben geformuleerd, zijn de opvattingen erg expliciet. Sommige genomineerden hadden nooit gedacht dat ze ooit in aanmerking zouden komen voor een designprijs. Een bijzonder verrassende uitkomst, die de breedte van het designlandschap in kaart brengt en alleen al daarom het bekijken waard is.'

Nominatieprocedure
Dit jaar is de procedure anders dan voorgaande jaren. Ontwerpers Sophie Krier, Aziz Bekkaoui, Matthijs van Dijk, Joost Grootens en het ontwerpduo Ginette Blom & Jacqueline Moors hebben als scout ieder drie verschillende ontwerpers of projecten geselecteerd. De vijftien keuzes worden in de tentoonstelling toegelicht. Door de nieuwe aanpak willen de partners de discussie over de betekenis van design stimuleren. De internationale jury die de winnaar kiest, wordt op dit moment samengesteld en zal na de opening bekend worden gemaakt.

Agenda
De Rotterdam designprijs bestaat niet slechts uit een tentoonstelling in het museum. De wedstrijd leeft ook op tv, bij de designbeurs Object Rotterdam en op de website.

  • vrijdagavond 25 november: officiële opening: 17.00-19.00 uur in het museum
  • zaterdag 26 november- zondag 12 februari: tentoonstelling in het museum en stemmen voor de Premsela Publieksprijs.
  • zondag 11 december en zondag 15 januari: publiek debat met de scouts en genomineerden in het museum.
  • zaterdag 7 januari: eerste televisie aflevering over de Rotterdam designprijs in een reeks van zes bij Avro’s Kunstuur, elke zaterdag om 17.00 uur.
  • 9, 10 en 11 februari: talkshows met externe ontwerpers over de genomineerden op de beursvloer van Object Rotterdam om 15.30 uur.
  • zondag 12 februari: besloten slotdebat met de internationale jury in het museum. Bekendmaking van de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 en de winnaar van de Premsela Publieksprijs.

Premsela Publieksprijs
Behalve voor de scouts is tijdens deze editie van de Rotterdam designprijs een belangrijke rol voor het publiek weggelegd. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode organiseert samen met Stichting Designprijs Rotterdam de Premsela Publieksprijs. Iedereen kan in de tentoonstelling, via designprijs.nl en via een app stemmen op zijn of haar favoriet. De ontwerper met de meeste stemmen wint.

Tentoonstelling
De in totaal vijftien uitverkoren ontwerpen worden tezamen in een grote tentoonstelling in de Richard Serrazaal van het museum geëxposeerd. Iedere genomineerde heeft een eigen presentatie op de tentoonstelling.

De Rotterdam designprijs 2011 wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdam designprijs 2011 is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam.

Terug