De weg naar Van Eyck

Jan van Eyck, De Annunciatie, ca. 1435, doek, overgebracht van paneel, 90,2 x 34,1 cm, Washington, National Gallery of Art

Persbericht

De weg naar Van Eyck
13 oktober 2012 - 10 februari 2013

De tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ met ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400, is vanaf 13 oktober 2012 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. De uiterst kostbare en fragiele schilderijen, beelden, edelsmeedwerken, miniaturen en tekeningen van de belangrijkste kunstenaars uit Europa, waaronder Jan van Eyck en meesters als Johan Maelwael en de Meester van de Heilige Veronica, komen uit collecties vanuit de Verenigde Staten en Europa naar Rotterdam. Het is voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst -vanwege de kwetsbaarheid van de werken- dat er een expositie over dit onderwerp wordt gehouden. ‘De weg naar Van Eyck’ belicht hoe en door wie Jan van Eyck werd geïnspireerd om te komen tot zijn revolutionaire en realistische stijl.

De schilderijen uit de tijd rond 1400 zijn zeer zeldzaam; in de Nederlanden werd de kunst uit deze periode hard getroffen door de Beeldenstorm. Met ‘De weg naar Van Eyck’ geeft Museum Boijmans Van Beuningen een beeld van de schilderkunst tussen 1390 en 1430 in de Nederlanden, Bourgondië, Parijs en delen van het huidige Duitsland. De expositie toont ruim negentig kunstwerken waaronder zeven werken van Van Eyck (Maaseik ?, ca. 1390 - Brugge 1441). Museum Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Nederland met een ‘Van Eyck’ in de collectie.

De kern van de expositie bestaat uit schilderijen op paneel. Een kleine maar hoogstaande selectie van beelden, goudsmeedwerk, verluchte handschriften en tekeningen, complementeert deze kern. Zo zijn onder meer kleine sculpturen te zien van Jacques de Baerze en Claus de Werve uit het praalgraf van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië. De tentoonstelling bevat een belangrijke selectie werken van Van Eyck zoals de ‘Heilige Barbara’ uit Antwerpen, de ‘Annuciatie’ uit Washington en het gerestaureerde ‘De drie Maria’s aan het graf, uit de museumcollectie. Een aantal bijzondere werken, waaronder Maelwaels ‘Madonna en kind met engelen’ komt uit de collectie van de Gemäldegalerie van de Staatliche Museen in Berlijn, partner in dit project. Uit eigen collectie is daarnaast het beroemde Norfolk triptiek te zien, een van de sleutelstukken uit de pre-Eyckiaanse tijd.

Internationale uitwisseling
De kunst uit de periode van circa 1390 tot 1430 wordt aangeduid met het begrip ‘Internationale Gotiek’. Vorsten die verantwoordelijk waren voor prestigieuze opdrachten hadden doorlopend contact met elkaar. Ook de internationale handelssteden Parijs, Brugge en Keulen zorgden voor een uitwisseling van gedachten en voorwerpen. Artistieke ideeën, modellenboeken en kunstwerken reisden in de vijftiende eeuw dan ook veelvuldig door Europa. Het is mede daardoor vaak onmogelijk om vast te stellen of een bepaald kunstwerk uit de Nederlanden, Frankrijk of uit Duitsland komt.

Catalogus
Er verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus onder redactie van conservator Friso Lammertse en Stefan Kemperdick, conservator in Berlijn, tevens samenstellers van de tentoonstelling.

Funding
Museum Boijmans Van Beuningen bedankt de volgende fondsen, bedrijven en particulieren die de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck' mogelijk maken met hun enthousiaste en genereuze steun: Turing Foundation, Robeco, BankGiro Loterij, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, SNS REAAL Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt uit het Breeman Talle Fonds), Aon Artscope, Unilever, Nedspice, Ploum Lodder Princen, Shell en Blockbusterfonds. Op initiatief van particulieren is een unieke actie opgezet om de tentoonstelling te steunen. U kunt hier aan deelnemen; voor meer informatie over De kring van Van Eyck zie www.boijmans.nl/dekring.

Terug