Absalon

Absalon, Tentoonstelling overzicht KW Institute for Contemporary Art, 2010 Foto: Uwe Walter, 2010

ABSALON
11 februari -13 mei 2012

Komend voorjaar toont Museum Boijmans Van Beuningen een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Absalon. De tentoonstelling is een overname van het KW Institute for Contemporary Art in Berlijn die als eerste een groot overzicht van het werk van Absalon heeft getoond sinds 1994. Een kunstenaar die diepe indruk maakt door zijn raadselachtige autonomiteit en op jonge leeftijd overleed.

De grote Bodonzaal van Museum Boijmans Van Beuningen staat drie maanden lang in het teken van het werk van Absalon (1964 - 1993), een kunstenaar wiens imposante oeuvre onder kenners zeer wordt gewaardeerd, maar die voor het grote publiek nog onbekend is. Zijn werk bestaat uit witte architectonische, geometrische bouwsels en modellen, enkele films, tekeningen en modellen. Het museum toont een selectie hiervan. In zijn werk verbeeldt hij zijn woede en zijn verlangen naar geborgenheid en veiligheid. Absalon: “In tegenstelling tot een architect of een designer, staat mijn denken vrij van elke vorm van dwang.”

Cellules
De tentoonstelling toont, net als het KW in Berlijn, raadselachtige werken zoals Absalon’s , neutraal wit geschilderd en geheel van hout gemaakte wooncellen. Deze ‘Cellules’ zijn als het ware schuilkelders voor slechts één persoon, waarin alles voor de dagelijkse rituele handelingen tot in detail is te vinden, inclusief spleetramen om ongewenste gasten in de gaten te houden. De cellen doen qua vorm denken aan modernistische architectuurstijlen als die van Le Corbusier, het Bauhaus, de Stijl en het Russische constructivisme, maar dan ontdaan van hun utopische opvattingen. De wooncellen zijn gebaseerd op de afmetingen van zijn eigen lichaam. Absalon beschrijft zijn ‘Cellules’ als: “een bolwerk van verzet tegen een maatschappij die mij weerhoudt te worden wat ik moet worden.” De ruimtes suggereren een behoefte naar bescherming en afscherming van het chaotische dagelijkse leven.

Rebel
De, in Israël als Meir Eshel geboren, kunstenaar Absalon kiest zijn nieuwe naam (naar de rebellerende lievelingszoon van Koning David) in Parijs waar hij eind jaren tachtig vanuit Israël naartoe verhuist. In Parijs leert hij andere kunstenaars kennen, studeert hij aan Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques en begint hij aan zijn oeuvre waarin zich in korte tijd grote ontwikkelingen voordoen. Hij raakt gefascineerd door ruimten, die hij systematisch en stap voor stap construeert, uitgaand van vragen rond essentiële menselijke handelingen en meetkundige basisvormen (rechthoek, vierkant, driehoek en cirkel). Zijn ‘Cellules’ zijn het eindproduct. Begin jaren negentig verhuist hij naar Boulogne waar hij in het huis van Le Corbusier woont. Vijf jaar na zijn vertrek keert hij terug naar zijn geboorteland voor zijn tentoonstelling in het Tel Aviv Museum of Art. Daarna besluit hij om vanaf dat moment in zijn ‘Cellules’ te wonen, verspreid over verschillende grote steden. Absalon overlijdt op 28-jarige leeftijd in Parijs op 10 oktober 1993.
 

Terug