Kunstmusea realiseren een gezamenlijk online videokanaal

Logo ArtTube

Persbericht

Het online videokanaal ArtTube werd in oktober 2009 gelanceerd door Museum Boijmans Van Beuningen en is sindsdien een groot succes. Dit najaar wordt het platform uitgebreid met de deelname van vier gerenommeerde musea. ArtTube is daarmee de eerste, structurele online samenwerking tussen kunstmusea in het Nederlandse taalgebied. Deze unieke samenwerking is mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, vanaf najaar 2011 de hoofdbegunstiger van ArtTube.

Vijf musea voor moderne en hedendaagse kunst slaan de handen ineen om het online videokanaal ArtTube uit te bouwen tot het grootste collectieve videoplatform voor kunst en design in Nederland en België. Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zullen de komende drie jaar video’s publiceren op dit videokanaal. Op deze manier kunnen de musea het publiek vanuit één centraal platform informeren over kunst, collecties en andere museumzaken.

ArtTube tot nu toe

ArtTube is ontwikkeld door Museum Boijmans Van Beuningen, daartoe in staat gesteld door het VSBfonds, partner in educatie van het museum. Het videokanaal is een breed toegankelijk archief en tegelijkertijd een inspirerend kennisportaal. Op arttube.boijmans.nl zijn onder meer bijzondere interviews te bekijken met toonaangevende kunstenaars zoals Carsten Höller, Pipilotti Rist en Olafur Eliasson. Tijdens de openstelling van de befaamde Pindakaasvloer van Wim T. Schippers dit voorjaar was het mogelijk de kunstenaar op ArtTube een vraag te stellen via de webcam. Niet alleen online, maar ook in de museumzalen kan ArtTube op een toegankelijke manier achtergrondinformatie bieden aan het publiek tijdens het museumbezoek.

De toekomst van ArtTube

De vijf musea gaan ArtTube de komende drie jaar verder ontwikkelen om een nog rijker platform voor evocatieve video’s van hoge kwaliteit over kunst en design te realiseren. Met de vernieuwde website beogen zij een breed publiek te bedienen. De musea hebben de ambitie in 2014 een half miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen op het videokanaal. De samenwerking biedt ook de mogelijkheid om gezamenlijk inhoud te creëren, waardoor de fysieke grenzen van de musea en de collecties overschreden worden. ArtTube zal naar verwachting uitgroeien tot een platform voor alle Nederlandse en Belgische musea die video’s maken. 

Internationaal bereik

ArtTube is tweetalig, waardoor ook de internationale bezoeker online kennis kan maken met de deelnemende musea en de museumcollecties. ArtTube is een partner van ArtBabble: een groot Amerikaans videokanaal met partners zoals National Gallery of Art Washington, MoMA New York en Guggenheim. ArtBabble trekt meer dan 350.000 unieke bezoekers per jaar, die ook toegang hebben tot een selectie video’s van ArtTube.

ArtTube is mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van hoofdbegunstiger SNS REAAL Fonds. Het Fonds ziet de inhoudelijke samenwerking die de vijf musea met ArtTube aangaan als een voorbeeldproject in het culturele veld.
 
De deelnemende musea zijn:

Stedelijk Museum Amsterdam              -   www.stedelijk.nl
Gemeentemuseum Den Haag             -   www.gemeentemuseum.nl
Museum Boijmans Van Beuningen     -   www.boijmans.nl
M HKA                                                         -   www.muhka.be
De Pont                                                      -   www.depont.nl
 

Terug