Design in Boijmans

Design in Boijmans
20 september 2011

Dit najaar staat vormgeving centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met twee grote en een kleine designtentoonstelling, een installatie en de opstelling van de museumcollectie is er veel aandacht voor design en vormgeving in het museum. Ook in 2012 staan actuele ontwikkelingen en innovaties in design op de agenda.

Museum Boijmans Van Beuningen is hèt museum in Nederland waar nationaal en internationaal ontwerptalent een podium heeft. Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ worden dit najaar drie bijzondere tentoonstellingen georganiseerd; een tentoonstelling waarin designvoorstellen voor een duurzame samenleving centraal staan en een overzicht van hét Nederlands designtalent dat zich genomineerd heeft voor de prestigieuze Rotterdam designprijs 2011. In dezelfde periode is ook een installatie van honderd weefwerken van Sheila Hicks te zien. In 2012 presenteert het museum de nieuwe opstelling van de collectie vormgeving en een serie actuele designpresentaties.

Tentoonstellingen najaar 2011
29 oktober 2011 t/m 26 februari 2012 : Nieuwe energie in design en kunst
26 november 2011 t/m 4 maart 2012: Interventie #18 Sheila Hicks - Cent Minimes
26 november 2011 t/m 12 februari 2012: Rotterdam designprijs 2011

Design in 2012
In 2012 wordt in samenwerking met Premsela.org, Nederlands Instituut voor Design en Mode een serie designpresentaties georganiseerd waar actuele ontwikkelingen in de Nederlandse vormgeving worden uitgelicht. Designconservator Annemartine van Kesteren: “Het is interessant om designontwikkelingen in een vroeg stadium te laten zien. Het bijzondere aan design is dat je op een hele directe manier ziet hoe artistieke vernieuwing en technische innovaties vorm krijgen in de wereld. Design is vaak de vertaling van een nieuw idee in alledaagse producten. Als museum is het van belang dat je dicht bij deze actualiteit staat.”

Design Collectie
De museumcollectie bevat veel Nederlandse vormgeving en toegepaste kunst. De opstelling laat zien hoe stijl en vormen zich ontwikkelen door de tijd heen. De designcollectie wordt voortdurend uitgebreid. In 2009 werd een zeldzame stoel van J.J.P. Oud verworven, in 2010 de ‘Frog table’ van Hella Jongerius en onlangs werd de gerestaureerde ‘Futuro’ van Matti Suuronen aan de verzameling toegevoegd. Ook in de inrichting van het museumgebouw speelt design een belangrijke rol. In het entreegebied is onder meer de ‘Merry-go-round Coat Rack’ van Studio Wieki Somers te bewonderen en te gebruiken. Naast de collectiepresentatie toont het museum retrospectieven van beroemde ontwerpers uit het verleden als Jongert, Thorn Prikker en Gidding, afgewisseld met solotentoonstellingen van huidige ontwerpers zoals Ronan en Erwan Bouroullec, Konstantin Grcic en Martin Margiela. Ook worden jaarlijks nieuwe aankopen van H+F Mecenaat gepresenteerd onder de noemer H+F Fashion on the Edge.

Shoppen voor design
De museumwinkel van Museum Boijmans Van Beuningen, die in 2008 werd ontworpen door
Bertjan Pot, staat als een grote vitrine in het entreegebied met een bijzondere selectie van kleine en luxe designcadeaus. Van designboeken tot sieraden en servies. Zowel Rotterdamse ontwerpers als Hella Jongerius en Richard Hutten, als ook internationale grootheden als Karim Rashid, Ron Arad, Frank Gehry zijn vertegenwoordigd. Ook zijn producten van exclusieve designlabels als Droog Design, Royal VKB en Normann Copenhagen verkrijgbaar.
 

Terug