Interventie #18 Sheila Hicks

Sheila Hicks. CLUSTER OF SOUNDS (Ninety DESIRES), 2005. 25 x 21 cm. Polyester. Collectie C. Mc Carty. Foto: B. van den Berg. Sheila Hicks archief.

Interventie #18 Sheila Hicks
Cent Minimes
26 november 2011 - 4 maart 2012

Deze winter toont Museum Boijmans Van Beuningen een bijzondere installatie van honderd kleine textiele werken. Deze werken zijn van de hand van de Amerikaanse kunstenaar Sheila Hicks, bekend om haar kleurrijke en ruimtelijke textielsculpturen.

Sheila Hicks (1934), getraind in de modernistische traditie van het Bauhaus, vermengt sinds de jaren 60 op unieke wijze de autonome kunst met het traditionele weefambacht. Ze maakt zowel ‘verfloze’ schilderijen, ook wel eens textiele graffiti genoemd, als architectonische installaties. In Museum Boijmans Van Beuningen presenteert Hicks een selectie van kleine weefwerken (minimes), die Hicks de afgelopen vijftig jaar als een soort dagboeknotities maakte. Ze maakt deze op een eigengemaakt handweefgetouw niet groter dan het spieraam van een canvas. De uitvoering is afhankelijk van haar inspiratie van het moment. Naast deze minimes zijn ook een aantal fragmenten uit haar schetsboeken, enkele foto’s en andere inspiratiematerialen te zien.

Kleurexplosie

De kleurrijke installatie ‘Cent Minimes’ wordt getoond in het centrale trappenhuis, ontworpen door Robbrecht en Daem in 2003. De selectie van honderd weefwerken is niet chronologisch, maar associatief samengesteld en vormt een ware kleurexplosie bovenin het trappenhuis.

Biografie
Sheila Hicks werd geboren in Hastings, Nebraska en studeerde aan de Universiteit van Yale. Bij het voltooien van haar studie kreeg Hicks een Fulbright-beurs in 1957 om te gaan schilderen. In Zuid-Amerika ontwikkelde ze haar interesse in het werken met weefsels en traditionele weeftechnieken. Sinds die tijd heeft zij met verschillende ambachtslieden uit Mexico, Chili, Zuid-Afrika, Marokko en India gewerkt. Op dit moment verdeelt ze haar tijd tussen haar studio in Parijs en New York. Haar werk bevindt zich in diverse collecties van onder meer het Metropolitan Museum of Art in New York, het Centre Georges Pompidou in Paris en het Stedelijk Museum Amsterdam.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met het U(P)M Museum of Decorative Arts in Praag (t/m 6 november 2011) en komt daarna naar Rotterdam.

Design in Boijmans
‘Interventie #18 Sheila Hicks - Cent Minimes’ valt onder het programma ‘Design in Boijmans’. Vormgeving staat dit najaar centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met twee grote tentoonstellingen en een kleine designtentoonstelling, en de opstelling van de museumcollectie is er veel aandacht voor design, vormgeving en toegepaste kunst in het museum. Ook in 2012 staan actuele ontwikkelingen en innovaties in design op de agenda.

 

Terug