Oneindige spiegelkamer permanent te zien in Boijmans

Infinity Mirror Room - Phalli’s Field (Floor Show), 1965 (1998). Sewn stuffed fabric, board, mirror room without ceiling. Courtesy Yayoi Kusama

Vanaf 13 september 2011

In 2010 kocht Museum Boijmans Van Beuningen het werk Infinity Mirror Room – Phalli’s Field van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama aan. Een spiegelkamer die de bezoeker helemaal opslokt en deelgenoot maakt van het werk zelf. Vanaf 13 september is het eindeloze spiegelwerk permanent te zien in het entreegebied van het museum.

Infinity Mirror Room – Phalli’s Field (1965) is een sleutelwerk binnen het oeuvre van een van de belangrijkste kunstenaressen van de tweede helft van de twintigste eeuw. Het is de eerste installatie waarin Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) gebruik maakt van spiegels; een materiaal dat zij haar leven lang zal blijven gebruiken en dat samen met haar zogenaamde ‘dots’ een essentieel aspect in Kusama’s oeuvre vormt. De ruimtevullende installaties van Kusama staan aan de basis van een inmiddels wijdverbreide traditie van ‘environments’ in de kunst.

Veelzijdig oeuvre
Yayoi Kusama maakte in de jaren 60 furore in de internationale kunstwereld met haar ruimtevullende installaties, waarin de bezoeker wordt omgeven door duizenden kleurrijke, kleine, opgevulde - vaak fallische - textiele objecten. Ook in Nederland was de erkenning groot: nergens anders ter wereld werd haar werk zo vaak tentoongesteld in die tijd. In 2008 presenteerde Museum Boijmans Van Beuningen een overzichtstentoonstelling van Kusama’s oeuvre, waarin ook haar spiegelkamer te zien was.

Museumcollectie
De installatie voegt zich naadloos in de collectie van het museum. Naast veel belangrijke Nul-, Zero- en aanverwante werken, bezit Museum Boijmans Van Beuningen een uitgebreide collectie pop art, op art en minimal art, waarop het werk van Kusama een mooie aanvulling vormt.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door steun van Fonds Willem van Rede en de Mondriaan Stichting.

Terug