Overzichtstentoonstelling Marijke van Warmerdam

Marijke van Warmerdam, Light, 2010, Film loop, kleur, 1:30 min. (film still)

Persbericht

Marijke van Warmerdam - Dichtbij in de verte
20 jaar meer dan alleen films

29 oktober 2011 – 22 januari 2012

Wereldwijd zijn de werken van Marijke van Warmerdam te zien, van Venetië tot New York, van Sydney tot Basel. Dit najaar presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een grote overzichtstentoonstelling van haar werk, samengesteld door gastconservator Jan Debbaut, voormalig directeur Collecties van Tate. Na meer dan tien jaar is een overzicht van het oeuvre van Marijke van Warmerdam weer in Nederland te zien.

Marijke van Warmerdam (1959) maakt deel uit van een generatie internationale kunstenaars, die met het medium film experimenteert en in al zijn mogelijkheden onderzoekt. Sinds de jaren negentig werkt zij aan een filmisch oeuvre, dat verschillende genres raakt: film, fotografie, beeldhouwkunst, installatie en recentelijk ook schilderkunst. Samen met Jan Debbaut maakt Van Warmerdam een selectie uit haar oeuvre voor Museum Boijmans Van Beuningen.

Verstilde poëzie
Het uitrekken van het moment, in bijvoorbeeld filmloops en cirkelachtige camerabewegingen, staat centraal in het oeuvre van Marijke van Warmerdam. Deze verstilling in tijd en ruimte is onder meer terug te vinden in de 16- en 35mm films, zoals ‘Handstand’ (1992), ‘Skytypers’ (1997), ‘Le retour du chapeau’ (1998) en ‘In the distance’ (2010). Vaak kiest zij alledaagse onderwerpen uit, zoals het fietsen met losse handen, een ronddwarrelende veer, vliegtuigstrepen tegen een blauwe lucht of een meisje dat een handstand doet. Haar films zijn meestal zonder geluid. Marijke van Warmerdam vertelt in haar werk geen verhalen, maar vertrouwt op de visuele kracht van de onderwerpen. Het werk van Marijke van Warmerdam wordt wel omschreven als 'licht en toch scherp' en 'zuiver beeldend'.

Biografie
Marijke van Warmerdam woont en werkt in Amsterdam en Karlsruhe. Haar werk was te zien in vele belangrijke internationale tentoonstellingen, waaronder de biënnales van Venetië, Sydney, Berlijn en Gwangju en tijdens Documenta X in Kassel. Haar werk werd meerdere malen getoond op Art Unlimited tijdens Art Basel. Ze heeft retrospectieve tentoonstellingen gehad in het Van Abbemuseum, het Migros Museum in Zürich, het ICA in Boston, MuHKA in Antwerpen en recentelijk bij Fruitmarket in Edinburgh en IKON in Birmingham. Haar oeuvre is vertegenwoordigd in diverse internationale collecties, onder meer in het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Stedelijk Museum in Amsterdam en sinds kort in Museum Boijmans Van Beuningen.

Publicatie en meer
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde internationale publicatie, uitgegeven door Verlag der Buchhandlung Walther König, met bijdragen van verschillende auteurs. Deze publicatie is vanaf oktober te koop in de museumwinkel. Rondom de tentoonstelling organiseert Museum Boijmans Van Beuningen kinderworkshops, een bijzondere themamiddag en een lezing. Een video over Marijke van Warmerdam is te zien vanaf oktober op arttube.boijmans.nl.

SNS REAAL Fonds is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling ‘Marijke van Warmerdam –
Dichtbij in de verte’. De tentoonstelling is ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds, mede mogelijk gemaakt door het Breeman Talle Fonds. De publicatie is ondersteund door Fonds BKVB.

Terug