In-zicht - JCJ VANDERHEYDEN

Network with Velazques, Van Gogh, Mondrian, Breughel and Emperor Zhu Gaozhi 1990-1990. Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop  Image & copyrights CMU/  Gert Jan van Rooij.

Persbericht

In-zicht
JCJ VANDERHEYDEN

24 september 2011 - 29 januari 2012

Meer dan twintig jaar na een overzichtstentoonstelling van JCJ VANDERHEYDEN in het toenmalige ‘Boymans-van Beuningen’, is de beeldend kunstenaar VANDERHEYDEN terug in Museum Boijmans Van Beuningen met een installatie in twee zalen, genaamd ‘In-zicht’.

Eind september opent Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling van een van de belangrijkste kunstenaars van de laatste vijftig jaar: JCJ VANDERHEYDEN. De tentoonstelling is verdeeld over twee zalen. De ene zaal bevat een open kist met daarin een verzameling werken. Deze kist is als het ware de kosmos van zijn denken, naast deze kosmos bevindt zich nog een andere ruimte; de tweede, waarin schilderijen, foto’s en andere werken uit het oeuvre te zien zijn.

Experimenteren met nieuwe media
Jacobus Cornelis Johannes van der Heyden (1928) begon rond zijn 35ste te experimenteren met onder andere film en zwart-wit monitoren. Hij is ook bekend om zijn experimenten met kopieermachines. Hij was de eerste Nederlandse kunstenaar die met nieuwe media werkte. VANDERHEYDEN raakte gefascineerd door het maken van reproducties van de werkelijkheid en legde zich in de jaren zeventig verder toe op video, fotografie, schilderen en grafische technieken. Als kunstenaar draait VANDERHEYDEN voortdurend rondom dezelfde motieven, zoomt daar op in en stelt steeds opnieuw scherp. Directeur Sjarel Ex: “Door elke nieuwe handeling maakt JCJ VANDERHEYDEN een beeld van een beeld. Bijzaken vallen langzaam weg. Wat overblijft is de voorstelling van het atelier als behuizing van de verbeelding.”

In de collectie
Museum Boijmans Van Beuningen organiseerde in 1990 een tentoonstelling met werken van JCJ VANDERHEYDEN in de grote Bodonzaal van het museum. De zaal leek door de werken van VANDERHEYDEN vijf maal zo groot. Voor de nieuwe installatie wordt geput uit de collecties van het Van Abbemuseum, Gemeente Museum Den Haag, Centraal Museum Utrecht en uit de eigen museumcollectie die 18 werken, waaronder 6 prenten, van de kunstenaar bevat.

Monografie
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitvoerige monografie, ‘JCJ VANDERHEYDEN - Licht, tijd en ruimte’ samengesteld en geschreven door Hans Locher (oud-directeur Gemeentemuseum Den Haag). Het boek is een samenvattend overzicht van het oeuvre van de kunstenaar en behandelt circa vijftig jaar werk waaronder schilderingen, grafiek, fotowerken, boeken en door hemzelf ingerichte eenmanstentoonstellingen. Een opvallend kenmerk van het rijk geïllustreerde overzicht, is dat tekst en afbeeldingen door elkaar verweven zijn en nadrukkelijk een eenheid vormen. Uitgeverij De Kunst, €34,95, ISBN 9789491196102.

Terug