De Collectie Verrijkt

De Collectie Verrijkt
16 april 2011 – april 2014

Van Bosch tot Goya tot Magritte: in het voorjaar van 2011 toont Museum Boijmans Van Beuningen zijn indrukwekkende collectie Europese schilderkunst in een geheel nieuw licht. De verzameling wordt gedurende drie jaar verrijkt met ruim twintig topstukken uit binnen- en buitenland. De Collectie Verrijkt maakt een verrassende rondgang mogelijk door het beste van de schilderkunst van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw.

Museum Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Nederland dat uit eigen bezit een indruk kan geven van de rijkdom van de Europese schilderkunst in haar geheel en waar de Hollandse en Vlaamse kunst even sterk vertegenwoordigd zijn. Deze bijzondere verzameling, met meesterwerken van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude, van Rubens en Rembrandt, van Dürer en Titiaan, maar ook van Kandinsky en Magritte, wordt vanaf 16 april 2011 in een nieuwe opstelling gepresenteerd.

Topstukken te leen
De vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen wordt voor de gelegenheid bovendien verrijkt met een reeks zelden getoonde topstukken van Spaanse en Italiaanse meesters uit andere Nederlandse musea. Ook komen er enkele Vlaamse meesterwerken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Onder de ruim twintig schilderijen die de verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen gedurende drie jaar zullen verrijken bevinden zich werken van onder meer Tintoretto en Goya. Uit Antwerpen komt zelfs een portret van Memling.

Rondgang
De opstelling maakt een rondgang mogelijk door de geschiedenis van de Europese schilderkunst, van de Italiaanse veertiende eeuw tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. In totaal toont De Collectie Verrijkt op de eerste verdieping van het klassieke Van der Steur gebouw uit de jaren dertig een kleine 350 werken. Op de benedenverdieping presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een keuze uit de verzameling toegepaste kunst en design, die voor deze gelegenheid opnieuw wordt geïnstalleerd.

Gastconservator voor De Collectie Verrijkt is Peter Hecht, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, daartoe in staat gesteld door de Vereniging Rembrandt. Voor de vormgeving tekent stilist Maarten Spruyt, met medewerking van beeldend kunstenaar Peter Struycken, die het palet voor de zaalkleuren heeft ontworpen.

De Collectie Verrijkt wordt mede mogelijk gemaakt door: hoofdbegunstiger Vereniging Rembrandt. Met dank aan Sikkens, BankGiroLoterij en Rabobank Rotterdam. Aanvullende financiering werd verkregen uit de nalatenschap van mevrouw Riemsdijk-Borsje.

Fotograferen op zaal
De bruiklenen (te herkennen aan de blauwe zegel) mogen officieel niet gefotografeerd worden. De overige werken mogen wel gefotografeerd worden, zij het zonder flits.

Terug