Uniek overzicht van Amerikaanse schilder George Condo

The Stockbroker 2002, Olie op canvas, 243.8 x 203.2, Collectie Vicki en Kent Logan Uncle Joe, 2005, Olie op canvas, 134.6 x 116.8, Privé-collectie, Courtesy Simon Lee Gallery

Persbericht

George Condo
Mental States

25 juni - 25 september 2011

Deze zomer toont Museum Boijmans Van Beuningen een groot overzicht van de Amerikaanse kunstenaar George Condo. Zijn oeuvre wordt geroemd om het avontuurlijke, fantasierijke en provocerende karakter. Meer dan zestig schilderijen en sculpturen zijn te zien van deze invloedrijke kunstenaar.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een unieke verzameling surrealisten, met meesterwerken van Dalí en Magritte. De schilderijen van George Condo (1957) bezitten een surreële kwaliteit die aansluit op deze verzameling. De selectie van werken toont de ontwikkeling van zijn oeuvre sinds 1983 tot nu. Zijn onderzoek naar het genre van het portret, de menselijke fysionomie en de verschillende ‘states of mind’ dient als inspiratie voor zijn schilderijen en sculpturen en is de rode draad in ‘George Condo: Mental States’.

Samen met schilders als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat, zorgde George Condo voor een hernieuwde interesse in schilderen binnen de internationale kunstscene van de jaren tachtig. Zijn werk toont een verbazingwekkende technische bekwaamheid, stilistische veelzijdigheid en originele onderwerpen, waarmee hij grote invloed heeft op twee generaties van Amerikaanse en Europese schilders.

Hedendaags surrealisme
Meer dan dertig schilderijen hangen op ‘salonwijze’ in Museum Boijmans Van Beuningen en tonen een variatie van stijlen en onderwerpen. Deze portretten bevatten naast fantasiekarakters, ook vaak elementen uit meesterwerken van bijvoorbeeld Velasquez en Picasso, zoals ‘Memories of Picasso’ (1989). De karakters zijn vaak herkenbare archetypen, zoals butlers, zakenmannen, heiligen en andere historische figuren, maar hebben vaak grappige, groteske trekken, zoals ‘Nude Homeless Drinker’ (1999). De personages in Condo’s schilderijen zijn zowel komisch als tragisch. Deze groep portretten is aangevuld met een serie van zestien sculpturen van verguld brons.

Mentale gesteldheden
Naast deze portretten toont Museum Boijmans Van Beuningen een selectie van schilderijen uit verschillende momenten in Condo’s carrière. De schilderijen tonen uitgesproken ‘states of mind’: van eenzame, onbelangrijke figuren tot uitbundige taferelen van decadentie. Tot slot zijn een aantal schilderijen van groot formaat bijeengebracht, die spelen met de grenzen tussen abstractie en figuratie. Volgens Condo tonen deze schilderijen ook een ‘state of mind’: die van de kunstenaar. Hij verklaarde hierover onlangs: “Figuratieve schilderijen tonen het lichaam van de kunstenaar, abstracte schilderijen tonen de geest van de kunstenaar.”

George Condo

De Amerikaanse kunstenaar George Condo werd geboren in New Hampshire. Hij studeerde kunstgeschiedenis en muziektheorie aan de University of Massachusetts Lowell en heeft een prominente positie in de kunstwereld verkregen in de afgelopen drie decennia. Slechts eenmalig is het werk van Condo in Nederland getoond: in 1985 bij Galerie ’t Venster in Rotterdam. Hij heeft veel geëxposeerd in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Zijn werk is opgenomen in de collecties van onder meer het Museum of Modern Art (New York), het Solomon R. Guggenheim Museum (New York) en de Albright-Knox Art Gallery (Buffalo).

Samenwerking
‘George Condo: Mental States’ is georganiseerd in samenwerking met de Hayward Gallery in Londen. Gast-conservator is Ralph Rugoff (directeur, Hayward Gallery). De tentoonstelling is eerder te zien geweest in het New Museum (New York) en was een groot succes. Na Rotterdam is de tentoonstelling te zien in de Hayward Gallery en vervolgens in de Schirn Kunsthalle (Frankfurt). Een gelijknamige rijk geïllustreerde catalogus is beschikbaar in de museumwinkel. De catalogus bevat essays van Ralph Rugoff en Laura Hoptman (conservator, Museum of Modern Art), evenals bijdragen van de auteurs Will Self en David Means.

Terug