Collectie Boijmans ook toegankelijk via portal Europeana

foto: studio Hans Wilschut

Persbericht

Hedendaagse kunst van Boijmans ook toegankelijk via portal Europeana
26 januari 2011

Belangrijke kunstwerken uit de hedendaagse kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen zijn vanaf juli 2013 ook toegankelijk via Europeana, de digitale toegangspoort tot het Europees cultureel erfgoed. Onder de noemer ‘Digitising Contemporary Art for Europeana’(DCA) start vandaag de digitalisering van 27.000 hedendaagse kunstobjecten uit Europese collecties.

In opdracht van de Europese Commissie worden objecten gedigitaliseerd van 21 Europese partners, waaronder Museum Boijmans Van Beuningen. Vandaag hebben de Europese Commissie en de DCA-partners officieel het samenwerkingsproject ‘Digitising Contemporary Art’ gelanceerd. Dit project heeft als doel om het aandeel van hedendaagse kunstobjecten op de portal Europeana te vergroten. In een tijdsbestek van 2,5 jaar zullen 21 musea en kunstinstellingen ongeveer 27.000 hedendaagse kunstwerken en 2.000 contextuele documenten digitaliseren, zodat deze beschikbaar komen voor Europeana.

Installaties, assemblages en sculpturen
Museum Boijmans Van Beuningen zal binnen het DCA-project ongeveer 425 installaties, sculpturen en assemblages van hedendaagse kunstenaars digitaliseren. Dit project biedt de mogelijkheid om, in samenwerking met de andere partners, gecompliceerde kunstwerken te registreren, fotograferen en uiteindelijk toegankelijk te maken voor een breed publiek. Werken uit de collectie van onder meer Joseph Beuys, Carsten Höller, Bruce Nauman en Atelier Van Lieshout zijn vanaf juli 2013 online te raadplegen.

Digitalisering collectie
Vanaf 2013 is het digitale materiaal van deze geselecteerde kunstwerken ook te vinden op de eigen website collectie.boijmans.nl. Het DCA-project sluit aan bij de aandacht van Museum Boijmans Van Beuningen voor de ontsluiting van de collectie. De collectie is binnenkort niet alleen via collectie.boijmans.nl te raadplegen, maar ook via alma.boijmans.nl. Vanaf medio februari 2011 lanceert het museum deze website die pre-industriële gebruiksvoorwerpen koppelt aan schilderijen en prenten waarop deze voorwerpen staan afgebeeld.

Europeana
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert al meer dan 5.000 kunstobjecten op Europeana. Deze portal geeft het publiek toegang tot het digitale cultureel erfgoed in bezit van Europese musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele verzamelingen. Europeana bevat momenteel 14,6 miljoen items en heeft sinds de lancering in november 2008 miljoenen hits gehad. Deze getallen weerspiegelen de brede belangstelling in online-toegang tot het Europees cultureel erfgoed.
Link naar de portal Europeana.

Digitising Contemporary Art for Europeana
Het DCA-project is bedoeld om de hedendaagse kunst online te presenteren als een belangrijke en onmisbare uiting van de Europese cultuur voor een breed publiek. Het DCA-project heeft tot doel hoogwaardige digitale reproducties te creëren en te behouden. Ook de online-toegang tot deze reproducties en hun gegevens worden verzekerd door medefinanciering van de Europese Commissie onder het CIP-ICT PSP-programma en de betrokkenheid van de 25 partners.

DCA is medegefinancierd door het CIP-ICT Policy Support Programme van de Europese Unie.

Noot voor de redactie

Hier vindt u meer informatie over DCA.
Voor meer informatie over de deelname van Museum Boijmans Van Beuningen kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en communicatie, telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl. Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl.

Terug