Boijmans naar 300.000 bezoekers 2010

Foto: Fred Ernst Foto: Fred Ernst

Persbericht
16 december 2010

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een succesvol jaar achter de rug. Drie weken voor het einde van 2010 hebben al bijna 280.000 mensen een bezoek gebracht aan de presentaties die het museum in het eigen gebouw organiseerde en hier komen er naar verwachting nog 20.000 bij. Bovendien trokken tentoonstellingen op locatie meer dan 80.000 bezoekers. Ook online en op tv heeft het museum honderdduizenden mensen met kunst in aanraking gebracht.

Museum Boijmans Van Beuningen stevent voor 2010 af op 300.000 bezoekers aan de tentoonstellingen in het eigen gebouw. Dit aantal is te danken aan tentoonstellingen van Carsten Höller en meestervervalser Van Meegeren in het voorjaar van 2010 en aan het huidige succes van de tentoonstellingen rond Kees van Dongen en ontwerpers Hella Jongerius en Johan Thorn Prikker. Vorig jaar trok het museum 225.000 bezoekers.

Boijmans op locatie
Het museum toonde dit voorjaar een deel van zijn collectie in de Kunsthal, een expositie die werd bezocht door 36.000 mensen. De tentoonstelling Infernopolis van Atelier Van Lieshout, die het museum in de zomer organiseerde in de Onderzeebootloods, wist 20.315 bezoekers naar de Rotterdamse haven te trekken. Het museum organiseerde daarnaast een overzichtstentoonstelling over Charley Toorop in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, bezocht door 26.500 kunstliefhebbers. Inclusief deze tentoonstellingslocaties komt de teller voor Museum Boijmans Van Beuningen in 2010 naar verwachting uit op 380.000 bezoekers.

Virtueel museum
Ook het virtuele Museum Boijmans Van Beuningen beleefde een topjaar. De 13 afleveringen van Boijmans TV op TV Rijnmond werden in totaal maar liefst 1,5 miljoen keer bekeken. De website www.boijmans.nl wordt in 2010 naar verwachting ca 470.000 keer bezocht. De verschillende online platforms van het museum, het videokanaal arttube.boijmans.nl voorop, trekken momenteel ruim 27.000 bezoeken per maand, waarvan een derde uit het buitenland.

Internationaal op de kaart
Dankzij Holland Art Cities is in de internationale pers veel aandacht besteed aan Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. De effecten hiervan waren afgelopen jaar al merkbaar in het museum, met circa 30.000 buitenlandse bezoekers. Het samenwerkingsverband van tien grote musea en de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam bezorgde de landelijke economie een enorme impuls. Ook voor Rotterdam bleek de focus op cultuur een goede investering.

Honderden meesterwerken uit de Rotterdamse kunstcollectie die naar elders werden uitgeleend vormden visitekaartjes in den vreemde voor het museum en voor de stad. Museum Boijmans Van Beuningen leende bijvoorbeeld zes werken uit voor een tentoonstelling over Salvador Dalí in het Palazzo Reale in Milaan, die alleen al in de eerste twee weken 13.224 bezoekers trok. ‘Het Is Me Wat’, een grote zwevende steen gemaakt door Wim T. Schippers, werd door het museum ingezonden voor de World Expo 2010 in Sjanghai. Hier sierde het kunstwerk het Nederlands paviljoen, dat van mei tot en met oktober 8 miljoen bezoekers verwelkomde.
 

Terug